Vijf keer (prettig) gestoord

Door Corstiaan van Pelt • 1 mei 2018

Ben jij die standaard films ook zo beu? Soms kun je bepaalde verhalen beter overbrengen door ze in een wereld te plaatsen die vele malen absurder is dan de onze. Daarom selecteerden wij vijf films die op z’n zachtst gezegd, prettig gestoord zijn.

1. Schneider vs Bax

Als er één Nederlandse regisseur is die het voor elkaar krijgt om de meest bizarre werelden te creëren dan is het Alex van Warmerdam wel! In zijn negende speelfilm Schneider vs Bax volgen we twee huurmoordenaars die de opdracht hebben gekregen om elkaar te vermoorden. Prachtige sferische beelden, prettig gestoorde humor en het constante gevoel dat er van alles kan gebeuren. Moet je zien!

Ko Zandvliet over 'Schneider vs Bax'

2. Adam’s Apples

We love Mads Mikkelsen! In dit Deense filmpareltje speelt Mikkelsen priester Ivan, die in ieder mens het goede ziet, zélfs in neonazi Adam. Als Ivan aan Adam vraagt wat hij hoopt te bereiken, zegt Adam dat hij een appeltaart zal bakken. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn, want naast kleptomaan-verkrachter Gunnar, politiek "terrorist" Khalid en de labiele Sarah, komen ook de duivel en God roet in het eten gooien. Als dat maar goed gaat... Bereid je voor op een heerlijke film over de innerlijke goedheid van de mens!

Katja Schuurman over 'Adam's Apples'

3. Men & Chicken

In dit zwartkomische sprookje van de Deense meester van de cinema Anders Thomas Jensen, zien we hoe twee achtergelaten broers contact proberen te leggen met hun biologische familie. Samen ontdekken ze een vreselijk geheim. De hoofdrollen worden vertolkt door Mads Mikkelsen en Nikolaj Lie Kaas die het perfect voor elkaar krijgen om zo idioot mogelijk over te komen. En dat is heerlijk om naar te kijken.

Marcel Hensema over 'Men and Chicken'

4. The Lobster

Je hebt raar, je hebt bizar en dan heb je The Lobster. In Yorgos Lanthimos’ The Lobster (Juryprijs Cannes) krijgen vrijgezellen een maand de tijd om onder de gasten een partner te vinden. Zo niet, dan zullen ze in een dier naar keuze veranderen. Klinkt bizar? Dat is het ook. Bereid je voor op een briljante mix van zwarte komedie, sociale satire en liefdesdrama.

Ernst-Jan Pfauth over 'The Lobster'

5. Dogtooth

Nóg een film van Yorgos Lanthinos! Drie jongvolwassenen leven een geïsoleerd bestaan doordat ze van hun overbeschermende ouders het huis pas uit mogen wanneer hun snijtanden uitvallen. Ondanks dit vreemde, absurdistische uitgangspunt, slaagt Lanthimos er met Dogtooth in het niveau van de sketch te ontstijgen en de personages angstig dichtbij te brengen. Kijk Dogtooth voor een crashcourse in onderdrukking én in losbreken.

Dirk van der Straaten over 'Dogtooth'