Zes keer romantiek op Cinetree

Door Anne Lammers • 13 feb 2018

Love, Liebe, Liefde of Amour. Valentijnfan of niet, een hartverwarmend liefdesverhaal is nooit weg, nietwaar? Met deze zes films krijg je gegarandeerd vlinders in de buik.

1. Prins

Ayoub (de van de straat geplukte Ayoub Elasri) hangt graag met zijn vrienden. Beetje kletsen, zonnebloempitten uitspugen, prullenbakken opblazen, dat soort dingen. Totdat hij zijn oog op Laura (Sigrid ten Napel) laat vallen, het mooiste meisje van de buurt. Prins, het debuut van filmtalent Sam de Jong, gaat over opgroeien, kalverliefde en foute vriendjes. Maar dan anders. Geloof ons: je bent nog nooit, écht nooit, zo vrolijk van een film bent geworden. En verliefd. Tot over je oren verliefd op Prins. (Lees hier vijf redenen waarom je Prins niet mag missen.)

2. Beginners

Liefde gaat niet altijd over rozen. Daar is Beginners van Mike Mills het perfecte voorbeeld van. Toch durven wij te wedden dat een puurdere band dan die tussen de hoofdpersonages Oliver (Ewan McGregor) en Anna (Melanie Laurent) niet bestaat. Sowieso één van de meest romantische films op Cinetree en volgens curator & actrice Gaite Jansen “sowieso jouw nieuwe lievelingsfilm”. In dit filmpje vertelt zij waarom.

3. Midnight in Paris

Wie ooit een film van Woody Allen heeft gezien weet wat romantiek is en hoe onhandig het soms ook kan zijn. In het bekroonde Midnight in Paris volgen we een nostalgische schrijver die in Parijs op vakantie is met zijn schoonfamilie en plots elke nacht in het jaar 1920 terecht komt. Urenlang wandelt hij door la ville d'amour, waar hij opnieuw verliefd wordt en magische ontmoetingen heeft met mensen als Hemingway, Dalí en Picasso.

4. Io Sono l’Amore

De naam zegt het al; ik ben de liefde. In deze oogstrelende film van de Italiaanse Luca Guadagnino (Call Me By Your Name) zien we een schitterende, visueel vlammende Tilda Swinton die gevoelens krijgt voor een ander. Volgens theaterregisseur Ivo van Hove: “Een ode aan de échte liefde, die laat zien dat de liefde toch zijn eigen wetten heeft, en die wetten zijn Io Sono l’Amore.”

5. Les Amours Imaginaires

Hoe vaak komt het nu nog voor dat je echt verrast wordt door een liefdesverhaal? Les Amours Imaginaires, van het Canadese wonderkind Xavier Dolan is zo’n film. Op een magische manier neemt hij je mee met Marie en Francis, twee beste vrienden die verliefd worden op de knappe Nicolas maar niet in de gaten hebben dat hun liefdesobject hen manipuleert. Een prachtige ode aan de idiote, alles kleurende romantiek van verliefdheid.

6. Mon Roi

Een typischer geval van niet mét maar ook zéker niet zonder elkaar kunnen, bestaat er bijna niet. Tony (Emanuelle Bercot) en Georgio (Vincent Cassel) ontmoeten elkaar in een club en ontwikkelen binnen korte tijd een vlammende liefde voor elkaar. Zo een die haast niet goed kan gaan. Mon Roi van Maïwenn laat je zien, horen, voelen wat liefdesverdriet met een mens kan doen. Een intens, ontroerend verhaal over afhankelijkheid, eenzaamheid en het sterke verlangen naar romantische liefde.