Ademloos

De Belgische filmmaker Daniel Lambo start na de dood van zijn vader een onderzoek naar de dodelijke asbestindustrie. Zijn zoektocht leidt hem naar een van de grootste asbest-dumpplekken in India. Daar ontdekt Lambo een miljoenenindustrie die nog steeds de levens van werknemers en consumenten wereldwijd in gevaar brengt.

Cinetree deelt 'Ademloos'

Het heden en verleden van asbest

De Nederlandse filmmaker Joris Postema gaat terug naar de stad Goma in de Democratische Republiek Congo, waar hij tien jaar eerder een documentaire maakte voor een westerse ngo. Destijds voelde het als ‘de gevaarlijkste plek op aarde’. En als hij de westerse media moet geloven, is leven in de DRC nog steeds als leven in de hel. ‘Maar als dit de hel is,’ vraagt hij zich af, ‘wat doen die mensen hier dan allemaal?’.

Postema volgt drie jonge Congolese fotografen en filmmakers die stuk voor stuk hun eigen realiteit willen vastleggen van de DRC en zijn inwoners. Ondertussen worstelt Postema zelf met de vraag of hij – als westerse filmmaker – wel een eerlijk beeld kan schetsen. Hij voert fascinerende discussies met zijn Congolese crew. Is hij slechts een ‘witte helper’ die zijn geweten wil verschonen? Is er zoiets als een ‘ngo-mentaliteit’? En zo ja: hoe beïnvloedt die mentaliteit de Congolezen zelf?

Must-see, omdat:

  • 1. Deze film de jarenlange ontkenning van het probleem over asbest aantoont en laat zien hoe deze industrie lobbyt tegen een asbestverbod.

  • 2. Ademloos een bijzonder inzicht geeft in de dappere strijd van enkele individuen tegen een groeiende en dodelijke asbestindustrie.

  • 3. Makers Maarten Schmidt en Daniel Lambo zelf beiden in hun familie de gevolgen van asbest hebben ondervonden. Die persoonlijke connectie tussen de twee makers maakt Ademloos uniek.

“This is what makes me mad and makes me travel the world.”

Daniel Lambo (Ademloos)