Ademloos

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De Belgische filmmaker Daniel Lambo start na de dood van zijn vader een onderzoek naar de dodelijke asbestindustrie. Zijn zoektocht leidt hem naar een van de grootste asbest-dumpplekken in India. Daar ontdekt Lambo een miljoenenindustrie die nog steeds de levens van werknemers en consumenten wereldwijd in gevaar brengt.

Cinetree deelt 'Ademloos'

Het heden en verleden van asbest

Filmmaker Daniel Lambo groeide op in Kapelle-op-den-Bos, waar zijn vader werkte als arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit. Het bedrijf was ooit een van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld. De productie van asbest is in Nederland en België al sinds eind jaren negentig verboden, maar elders in de wereld wordt de kwalijke stof nog veelvuldig gebruikt. Dat blijkt uit een bezoek van Lambo aan het dorp Kymore in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde. Het gebied is nu een van de grootste asbeststorten ter wereld.

In Kymore ontdekt Daniel een actieve asbestfabriek die ooit in handen was van Eternit. Het Indiase dorp blijkt een spiegel van het verleden van Kapelle-op-den-Bos. De vervuiling werpt ook hier een donkere schaduw over de gemeenschap. Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit zich in te zetten voor de vele slachtoffers. Samen met de filmmaker strijdt ze voor een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen een machtige industrie.

Must-see, omdat:

  • 1. Deze film de jarenlange ontkenning van het probleem over asbest aantoont en laat zien hoe deze industrie lobbyt tegen een asbestverbod.

  • 2. Ademloos een bijzonder inzicht geeft in de dappere strijd van enkele individuen tegen een groeiende en dodelijke asbestindustrie.

  • 3. Makers Maarten Schmidt en Daniel Lambo zelf beiden in hun familie de gevolgen van asbest hebben ondervonden. Die persoonlijke connectie tussen de twee makers maakt Ademloos uniek.

“This is what makes me mad and makes me travel the world.”

Daniel Lambo (Ademloos)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.