Belgica

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Samen met je broer een succesvol café runnen: het klinkt als een droombaan. Toch maakt de seks, drugs en rock & roll in het geval van Frank en Jo meer kapot dan hen lief is.

Rapper & schrijver Sef over 'Belgica'

Een fijne lijn

We kennen ze (waarschijnlijk) allemaal wel: de avonden die rustig beginnen met een groep vrienden om tafel. Je eet wat, je drinkt een glas wijn en bespreekt de dagelijkse beslommeringen. Al snel wordt één glas twee glazen, drie glazen, vier glazen… En voor je het weet sta je met z’n allen midden in een donkere kroeg in de stad. Waar je jouw fiets hebt neergezet kun je je niet herinneren, het enige dat je weet is dat je op dit moment hét ultieme geluk ervaart. Wat een fijne vrienden, wat een heerlijke muziek en wat lijkt het leven zorgeloos.

Totdat je de volgende dag rond het middaguur wakker wordt - met een droge mond, een ontplofte haardos en een kater waar je U tegen zegt. Je baalt ervan dat je een halve dag hebt verspild aan het uitslapen van je roes. Want waren die laatste drankjes nou echt nodig? Eigenlijk maakt het ook niks uit, want je bent op deze manier toch niet in staat om iets actiefs te ondernemen. Al met al vraag je je af: wegen die paar uren genot nou op tegen de ellende van de volgende dag…?

Één ding is zeker: de broers Frank en Jo uit Belgica hebben genoeg ervaring met die fijne lijn tussen plezier en ellende; tussen succes en mislukking. Ze leken de gouden formule voor succes te hebben gevonden en toverden bruine kroeg Belgica om tot een legendarisch rockcafé. Naarmate het succes toeneemt, maken Frank en Jo helaas ook kennis met de keerzijde ervan: ze hebben zichzelf niet meer in de hand, vervreemden van thuis en groeien steeds verder uit elkaar. Verwacht een rauwe, energieke film met een geweldige sfeer én een meeslepend verhaal.

Must-see, omdat:

  • 1. Alleen de soundtrack van de Belgische rock- en electroband Soulwax al het kijken/luisteren waard is.

  • 2. Regisseur Felix van Groeningen het plot baseerde op persoonlijke ervaringen: zijn vader runde vroeger café De Charlatan in Gent.

  • 3. Belgica in première ging op het Sundance Film Festival en daar een Directing Award won.

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.