Captain Fantastic

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In deze voor 'n Oscar-genomineerde filmhit besluiten Ben en Leslie Cash zich terug te trekken in de bossen van Washington State om hun zes kinderen op geheel eigen wijze - ver van de rotte beschaving - op te kunnen voeden. Dat blijkt echter niet louter positief uit te pakken…

Acteur Jacob Derwig over 'Captain Fantastic'

Must-see, omdat:

  • 1. Acteur Viggo Mortensen en zijn zes Cash-kinderen zich (voordat de opnames van Captain Fantastic begonnen) twee maanden lang terugtrokken in de bossen om zich voor te bereiden op hun rol. Dat noemen wij nou ‘dedicated method-acting’.

  • 2. Captain Fantastic werd genomineerd voor vele prijzen, waaronder een Oscar, Golden Globe, BAFTA en Academy Award. Bovendien won regisseur Matt Ross Mortensen de prijs voor Best Director op het filmfestival van Cannes.

  • 3. Deze film hartstikke leerzaam is en stof tot nadenken biedt. Wat is goed ouderschap? En kun je het überhaupt ooit goed doen?

Zwaardvechten en vuurtjes stoken met Captain Fantastic

Dorp of stad? Binnenland of buitenland? De bewoonde wereld of… jawel, de onbewoonde wereld. Het lijkt misschien geen optie, maar dat is het zeker wel! Voor Ben Cash en zijn vrouw Leslie bijvoorbeeld. Zij besluiten zich terug te trekken in de Amerikaanse bossen en hun zes kinderen - ver van de rotte beschaving - op hun eigen, filosofische wijze op te voeden. Maar of dat nu echt de beste keuze is...

Wanneer ben je een goede ouder? De meningen over dit vraagstuk zijn sinds jaar en dag verdeeld. Het ene gezin is heilig overtuigd van de kracht van een kopje thee en koekjes na schooltijd; een ander gezin vindt dit pure onzin en zweert bij de naschoolse opvang en zelfstandigheid. Een eenduidig antwoord op de kwestie is er niet (en zal er waarschijnlijk ook nooit komen), maar een radicaal verschil in opvoeding is er in onze Westerse wereld zelden. Toch heb je wel degelijk uitersten op de zogeheten ‘opvoedingsschaal’. Zo heb je ouders die zich, geheel bewust, af willen sluiten van de kapitalistische consumptiemaatschappij. Die hun kinderen vrijheid en discipline willen meegeven in een leefomgeving ver van de bewoonde wereld. Van zo’n zelfvoorzienende eenheid is sprake bij de familie Cash in Captain Fantastic; een familie die de bewoonde wereld de rug toekeert en zich schuilhoudt in hun afgesloten paradijsje.

Dat we hier te maken hebben met een zeer excentrieke familie wordt eigenlijk direct duidelijk. Oudste zoon Bo (het enige kind met een relatief normale naam) rijgt - in het kader van volwassen worden - een hert aan zijn speer en eet haar rauwe lever op; de andere kinderen leren rotsklimmen, vuurtjes stoken of krijgen een lesje zelfverdediging. Bij het kampvuur lezen ze boeken over kwantummechanica, The Bill of Rights en Dostojevski, waarna een ieder aan een streng verhoor van vader Ben (Viggo Mortensen) wordt overleverd. Ontspanning voor de kids zit er dan ook eigenlijk niet in. Behalve als ‘s avonds de muziekinstrumenten erbij worden gepakt; dan doet iedereen mee en is het hartverwarmend gezellig. Het wereldje van de familie Cash doet aan als een heus paradijsje. Je vraagt je af of we niet allemaal naar de bossen moeten verhuizen.

Toch heeft deze utopische leefwijze ook een keerzijde. Een keerzijde die eigenlijk pas echt goed naar voren komt als het gezin noodgedwongen de bewoonde wereld in moet. Want deze kinderen mogen dan wel sterk, gezond en super slim zijn, ze zijn ook (en misschien vooral) wereldvreemd. En dat zorgt niet alleen voor pijnlijke situaties, maar werpt ook vragen op. Wat heb je aan zelfredzaamheid als je de ‘normale’ wereld niet begrijpt? Captain Fantastic is grappig, ontroerend, hartverwarmend en uitermate inspirerend. Het is niet alleen een genot om naar te kijken, maar biedt ook tal van nieuwe inzichten. En daar kun je er nooit genoeg van hebben.

Geschreven door Bo Courant

“If you assume that there is an instinct for freedom, that there are opportunities to change things, then there is a possibility that you can contribute to making a better world.”

Ben (Captain Fantastic)

Deze films werden ook geselecteerd door Jacob Derwig

Boven is het stil

Wolf

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.