Colette

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Colette is een biografisch drama over de geweldige Franse schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette: een groots feministisch schrijfster, actrice en allround talent. Colette zelf wordt krachtig vertolkt door Keira Knightley, die met sublieme overgave laat zien dat ook het opkomen voor gendergelijkheid begint bij opkomen voor jezelf en luisteren naar wat jij nodig hebt. Deze interessante invalshoek maakt Colette een bijzondere biopic over een nog bijzonderdere vrouw.

Sinem Kavus deelt 'Colette'

Must-see, omdat:

  • 1. Het acteerwerk van o.a. Keira Knightley, Denise Gough, Fiona Shaw en Dominic West in deze biopic subtiel, gevoelig en meeslepend is.

  • 2. De film het wegkijk-gehalte heeft van een fijn kostuumdrama, maar hiernaast ook nog eens belangrijke thema’s aan de orde stelt.

  • 3. Colette het biografische verhaal vertelt van de geweldige Franse schrijver Sidonie-Gabrielle Colette, die met haar krachtige pen gezien kan worden als een van de belangrijkste feministische schrijfsters van haar tijd.

Niet je typische biopic

Sidonie-Gabrielle Colette, later vooral bekend onder haar auteursnaam Colette, was een van de meest grote Franse schrijvers van haar tijd. Eind 19e en begin 20ste eeuw bereikte zij waar veel vrouwen, zelfs vandaag de dag, alleen over durven dromen: het creëren van een eigen stem en identiteit. Op geheel eigen wijze schreef en streed Colette voor gendergelijkheid en haar eigen rechten. Haar verhaal is fascinerend en het is dan ook geen wonder dat iemand uiteindelijk besloot een biopic over haar te maken. De regisseur die zich durfde te wagen aan dit belangrijke verhaal was Wash Westmoreland (Still Alice, Quinceañera). Deze taak nam hij niet licht op, Westmoreland werkte namelijk 20 jaar (!!) aan het idee voor de film. Dit deed hij samen met schrijver (en ex-partner) Richard Glatzer, die 3 jaar voor het verschijnen van het eindresultaat helaas overleed. Westmoreland creëerde met Colette wel een prachtige legende voor Glatzer; Colette’s script is namelijk steengoed.

Wat de film anders maakt dan andere biopics over sterke vrouwen, is het feit dat vrouwenrechten en feminisme niet centraal staan in de film. Na de film wéét je dat je naar het verhaal van een vrouw hebt gekeken die belangrijke en kritische vragen stelde over thema’s waar we nu nog voor vechten, maar in de film voert dit niet gelijk de boventoon. Colette draait namelijk veel meer om de groei van Sidonie-Gabrielle Colette als persoon en haar recalcitrantie tegen de maatregelen die haar man en de samenleving haar oplegden. Colette (ijzersterk geacteerd door Keira Knightley) trouwde namelijk al op jonge leeftijd met haar 13-jaar oudere man Henri Gauthier-Villars, die net als Colette een artiestennaam heeft, namelijk ‘Willy’. Het verschil tussen Henri en Colette is echter dat hij een hoogstaande man is in de Parijse (kunst)elite, en Colette een nietszeggende vrouw is van het Bourgondische platteland. Aan het begin van hun relatie heeft Colette dan ook veel ontzag voor hem, zijn kennis en zijn wereld. Die rollen draaien snel om wanneer Willy een vreemdgaande gokker en nietsnut blijkt te zijn, die zonder het talent van anderen niets zou hebben bereikt in zijn leven. Zo ook maakt hij gebruikt van Colette’s schrijftalent en haar fascinerende jeugdverhalen; deze levendige verhalen over een de reis van een jong meisje naar volwassenheid bracht hij uit onder zijn naam en veroverden (net zoals de twee vervolgboeken) al snel de harten van iedereen in Parijs. Terwijl het werk van Colette de harten van Parijs veroverde, vulde haar hart zich met afgunst voor haar man én opende zich voor nieuwe liefdes en mogelijkheden…

Colette gaat over gendergelijkheid en de strijd hiervoor. Ook gaat het over queerness en over de belangrijke stappen die (ook in die tijd al) werden gemaakt door LGTBQIA+ personen. Maar boven alles gaat de film over de zoektocht naar jezelf en je eigen identiteit, hoe groot of klein die ook mag zijn. In dit opzicht is Colette dan ook een unieke biopic. Een film die benadrukt dat achter iedere beweging een persoon zit, die diens eigen identiteit en idealen aan de kaak heeft moeten stellen om hier uiteindelijk een grote groep op mee te kunnen dragen.

Geschreven door Nikki Nilwik

“No one can take away who you are!”

Sido (Colette)

Deze films werden ook geselecteerd door Sinem Kavus

Het Meisje Dat Vervloekt Was

Mustang

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.