Die Fälscher

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een film over de tweede wereldoorlog, maar dan nét een beetje anders (en een beetje minder naar). Die Fälscher is een sterk gespeelde, waanzinnig spannende film over een geldvervalsing-operatie, het verschil tussen goed en kwaad en grote, morele dilemma’s. Winnaar van de Oscar voor Beste Buitenlandse film in 2008.

Acteur & filmmaker Nils Verkooijen deelt 'Die Fälscher'

Fake it till you make it

Met de Oscar-uitreikingen in het verschiet (aanstaande donderdag van 02:00 tot 06:30 uur Nederlandse tijd) leek het ons de hoogste tijd voor een welbekende en spraakmakende prijswinnaar uit het verleden: de Oostenrijkse oorlogsfilm Die Fälscher. Het was de eerste Oscar-award voor Oostenrijk óóit, maar zeker niet de laatste! In ieder geval niet als het aan regisseur Stefan Ruzowitzky ligt. In 1998 won Ruzowitzky een Tiger Award op het Filmfestival van Rotterdam (voor zijn western-parodie Die Siebtelbauern) en daar bleef het niet bij, want nog geen tien jaar later ging hij er met een prestigieuze Oscar vandoor. Benieuwd geworden? Lees dan zeker even verder of begin gewoon direct met kijken.

Meestervervalser Salomon (Sally) Sorowitsch geniet met volle teugen van het leven. Dankzij zijn grote talent voor ‘vervalsingen’ - van geld tot paspoorten en andere belangrijke documenten - weet deze optimistische Rus een onbekommerd en luxueus bestaan te leiden. Voor Sally geldt maar één motto: geld moet rollen. Aan zijn zorgeloze leventje komt echter abrupt een einde als de Joodse Sorowitsch in Berlijn wordt opgepakt en wordt afgevoerd naar een concentratiekamp in Mauthausen. Hoewel hij aanvankelijk hoopte aan dit heilloze lot te kunnen ontsnappen, heeft zijn laconieke houding hem niet van deze ondergang mogen redden.

Toch blijkt al snel dat Sally niet zómaar is opgepakt. Nee, de Duitsers hebben snode plannen met deze “King of Counterfeiters”. Want als je goed kunt vervalsen voor je eigen hachje, dan kun je dat (wat de Nazi’s betreft) ook wel voor hen. Precies om die reden wordt in kamp Sachsenhausen een ‘geheime operatie’ op touw gezet. Een groep professionele vervalsers moet daar Britse ponden en Amerikaanse dollars namaken, die worden gebruikt om de economie van de geallieerde landen te kunnen ontwrichten. In ruil voor de medewerking die deze ‘speciale gevangenen’ verlenen, genieten zij een onbeschaamde voorkeursbehandeling. Zo lijden zij geen honger, slapen zij op gewone matrassen en wordt hen het leven gespaard wanneer de operatie met succes wordt volbracht. En dat zorgt, naast een heleboel scheve ogen, bij velen voor een groot, moreel dilemma: meewerken betekent de Duitsers helpen, tegenwerken betekent zelfmoord. Dus wat je doe dan?

Die Fälscher is een film met een ongelooflijk verhaal, dat juist door zijn originaliteit voor een geheel nieuwe invalshoek binnen het oorlogsgenre zorgt. Het is een verhaal over morele dilemma's, verkeerde keuzes, oorlog en vrede, maar vooral over het hebben van ongelooflijk veel lef. Een film die je écht gezien moet hebben!

Must-see, omdat:

  • 1. Die Fälscher gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Regisseur Stefan Ruzowitzky baseerde deze film op het waargebeurde verhaal Des Teufels Werkstatt (The Devil’s Workshop) van Adolf Burger.

  • 2. Deze film er tijdens de Academy Awards van 2008 met de Oscar voor Beste Buitenlandse Film vandoor ging. En die prijs der prijzen krijg je natuurlijk nooit zomaar!

  • 3. Het acteerwerk van de drie hoofdrolspelers (Karl Markovics, August Diehl, Devid Striesow) werkelijk waanzinnig is. Zelden werd een oorlogsfilm zo geloofwaardig gespeeld.

“Only by surviving, we can defeat them."

Salomon Sorowitsch (Die Fälscher)

Deze films werden ook geselecteerd door Nils Verkooijen

Happy End

Parasite

Toni Erdmann

Enemy

The Square

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.