Eyimofe

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De Nigeriaanse speelfilm Eyimofe gaat over veel verschillende dingen - migratie, uitbuiting, vrouwenhaat - maar het gaat vooral over geld. De film volgt het leven van twee mensen in Lagos, die er allebei van dromen om naar Europa te emigreren om hun vooruitzichten te verbeteren. Ze zijn overgeleverd aan de genade van een stad waar elke interactie een transactie is, en waar de mythes van het kapitalisme komen om te sterven.

Social worker Jackie Kyomugisha over 'Eyimofe'

Must-see, omdat:

  • 1. Het levensportret dat organisch ontstaat uit de ingetogen, observerende benadering Eyimofe maakt tot een zeldzaam sociaal-realistische drama dat kritiek overbrengt zonder didactiek en empathie zonder medelijden.

  • 2. De film de lokale rijke mensen niet afschildert als de grote slechteriken, badend in de armoede van anderen, maar juist de impressie wekt dat ook zij gevangen zijn in een systeem dat draait om macht en geld.

  • 3. De personages in Eyimofe worden menselijk neergezet en voelen levensecht, vooral wanneer ze fouten maken.

Film in feiten

  • 1. Eyimofe is niet digitaal gefilmd maar op ouderwets celluloid, en oogt hierdoor heerlijk vintage.

  • 2. De twee regisseurs zijn tweelingbroers.

  • 3. De film is bewust heel minimalistisch gefilmd. De broers hebben zich laten inspireren door Edward Yang (Yi Yi) en Hou Hsiao-Hsien (Three Times).

“It’s good to show people they were loved.”

Eyimofe

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.