Gluckauf

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Vader Lei en zijn Jeffrey houden zich beiden bezig met louche zaakjes. Wanneer Lei zich écht goed in de nesten heeft gewerkt, neemt Jeffrey de lasten van zijn vader op z’n schouders - met alle gevolgen van dien. Bijzondere film van eigen bodem die maar liefst vier Gouden Kalveren won.

Filmkenner Hein van Joolen deelt 'Gluckauf'

Onwerkelijk realisme

Tijdens het NFF 2015 selecteerden wij Gluckauf voor een speciale vertoning – en dat was niet zonder reden. Zoals curator Hein van Joolen zegt is deze film van eigen bodem, maar heeft het kwaliteiten die je normaal niet gelijk in een Nederlandse film zou zoeken. Door het taalgebruik krijgt de film al iets dromerigs, terwijl het verhaal je hard terug naar de grond trekt. Gluckauf is een imposante film die een klein verhaal vertelt waarachter grote emoties schuilen.

Gluckauf gaat over het leven van Lei en zijn zoon Jeffrey. Beiden houden zich bezig met smoezelige zaakjes, maar wanneer Jeffrey erachter komt dat zijn vader zich in de nesten heeft gewerkt in een samenwerking met ene Vester raakt de zoon voorgoed zijn onschuld kwijt. Hij neemt de lasten van zijn vader op zijn schouders, met alle gevolgen van dien. De film portretteert een stuk Nederland en een vader-zoon relatie zowel romantisch als rauw; de film vraagt om inleving terwijl ze juist ook afstoot.

Zoals regisseur Remy van Heugten uit de doeken deed, wilde hij een ander Limburg laten zien dan Nederland normaal kent. Een duistere kant waarin andere regels gelden, een stuk Nederland dat als het ware onder de radar ligt. Tijdens onderzoek voor de film sprak hij met de lokale bevolking, putte uit zijn eigen jeugd en sprak met verschillende politieagenten die aangaven dat zij bijvoorbeeld geen idee hadden van wat er in de bordelen langs de weg gebeurde: daar viel geen vat op te krijgen. Misschien geeft dit ook wel de surrealistische tint aan Gluckauf: het touwtrekken tussen het bekende en het exotische. Het is overduidelijk Nederland, maar toch lijken de gebeurtenissen zo ver verwijderd van onze alledag.

Film in feiten

  • 1. Winnaar van vier Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste film.

  • 2. Gluckauf viel niet alleen in Nederland maar ook op buitenlandse filmfestivals in de prijzen.

  • 3. Regisseur Remy van Heugten boekte eerdere successen met tv-series zoals Willemspark (2007), Feuten (2010), Van God Los (2011), en Hoe Overleef Ik (2012).

“Dit is te belangrijk. Dit is groter dan alles.”

Jeffrey (Gluckauf)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.