Ja Zuster, Nee Zuster

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Tijdens deze verplichte quarantaine-weken zou een weekje in een rusthuis voor vele ouders waarschijnlijk bést een fijn idee zijn. Rusthuis Klivia is één van de allergezelligste rusthuizen die we kennen, maar het ontbreekt er alleen aan één belangrijk ding: rust! Een heerlijke film voor jong en oud naar het verhaal van Annie M.G. Schmidt.

Zangeres Maan over 'Ja Zuster, Nee Zuster'

Niet met de deuren slaan

De Nederlandse schrijvers- en filmwereld kent vele helden en heldinnen. Want wie groeide er niet op met Max Velthuijs, Thea Beckman, Tonke Dragt of Paul Biegel. Toch steekt daar (wat ons betreft) één schrijfster met kop en schouders bovenuit: Annie M.G. Schmidt. Met haar fantastische gave om op hilarische en (voor haar tijd) pittige wijze alledaagse onderwerpen aan het licht te brengen (en bovendien in een ander - vaak origineel - perspectief te plaatsen) wist deze Queen of Stories de meest geweldige verhalen, gedichten en liedjes te schrijven. En daar zijn wij haar bij Cinetree waanzinnig dankbaar voor, want zonder haar zou onze nieuwst Cinetree-kids film nooit hebben bestaan: Ja Zuster, Nee Zuster.

In Rusthuis Klivia is het alles behalve… eh, ja… rustig. Is het niet “de ingenieur” die beneden in zijn keldertje aan het knutselen is en regelmatig de hele boel laat ontploffen, dan is het wel flierefluiter Jet die buiten in de regen aan het dansen is en goed in de smaak valt bij “verkeerde” mannen. Tel daar nog even inbreker Gerrit, de onrustige Bobby en de verlegen Bertus bij op, en je hebt wel een idee van de hoeveelheid rust in dit zogenaamde “(on)rusthuis”. De bewoners onderling hebben het echter reuze naar hun zin onder het toeziend oog van hun geliefde Zuster Klivia (Loes Luca). Er zou dan ook niets aan de hand hoeven zijn, zij het niet dat Buurman (en huurbaas) meneer Boordevol - op z’n zachtst gezegd - niet zo tevreden is over zijn buren. Ze maken teveel lawaai, breken geregeld de boel af en zijn voor deze knorrepot eigenlijk simpelweg “te vrolijk”. Geregeld sleept Buurman Boordevol de zuster voor de rechter met het doel dit rusthuis zo snel mogelijk uit zijn buurt te krijgen. Vele pogingen mislukken, maar dan ontdekt de buurman iets heel eigenaardigs… Lukt het hem deze keer wél om voor eens en altijd een einde aan Rusthuis Klivia te maken?

Ja Zuster, Nee Zuster is zo’n film (of voor de oude garde: televisieserie) die als kind je allerlievelings was, en die nu - vele jaren later - nog steeds één van de vrolijkste en gezelligste verhalen blijkt te zijn die je in tijden hebt gezien. Leuk voor jong, maar zéker ook voor oud!

Drie keer must-see voor jong en oud:

  • Deze film barst van de meest fantastische liedjes, dansjes en entourage die niet alleen fantastisch leuk zijn voor kinderen, maar zeker ook (en misschien nog wel meer!) voor volwassenen. Twips, twips, twips, eerst de handjes op de heupen, dan de handen op de…

  • De cast van Ja Zuster, Nee Zuster bestaat uit acteurs die zéker niet tot de minsten behoren. Wat dacht je bijvoorbeeld van Tjitske Reidinga, Loes Luca, Waldemar Torenstra en Olga Zuiderhoek? Alleen al daarom de moeite van het kijken waard! Of nou ja, moeite...?

  • Leuk feitje: de straat in deze film (de welbekende Primulastraat) volledig is nagebouwd en opgenomen in een gigantische grote loods. Net echt, niet?

  • De tijd waarin we nu leven niet voor iedereen even gelukkig zijn, maar deze film (zonder twijfel) iedere somberheid, slechte dag of depressie als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Laat die lach op je gezicht maar komen en jullie houden die extra weken thuis vást en zeker vol.

“Laten we allemaal het hoofd

koel houden”

Zuster Klivia (Ja Zuster, Nee Zuster)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.