L'illusionniste

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een Franse Illusionist besluit zijn geluk in Schotland te beproeven. Daar ontmoet hij een jonge vrouw en beleeft verschillende avonturen.

Cinetree Staff deelt 'L'illusionniste'

Zoekplaatjes

Zo richting het eind van het jaar raakt de wereld verstild, is het tijd voor bezinning en bespiegeling. Dus, wat is er dan beter dan een film die opgebouwd is uit subtiele zoekplaatjes? Geen onnodige woorden (daarvan hebben we er dit jaar al genoeg gehoord), maar enkel een innemend, visueel verteld verhaal. Ziehier, L’illusionniste.

Eerder vertoonden we op Cinetree al Mon Oncle en Les Vacanses de Monsieur Hulot van Jacques Tati, een filmmaker die misschien wel het hoogst haalbare qua visuele grapperij op film toverde. Tati’s bekendste personages werden gekenmerkt door het feit dat ze de modernisering van de wereld om zich heen amper konden bijbenen. Op een sukkeldrafje glippen ze zo door allerlei drukke situaties heen, kijkend op een klok die een paar tikken langzamer slaat dan die van de rest van de wereld. Ondanks het feit dat Tati prima productief was is er toch een script blijven liggen.

Animatiefilm Sylvain Chomet is bijna een Tati personage: ten tijde van drukke computeranimatie en opgepoetste digitale effecten houdt hij van (de esthetiek) van handgemaakte animatie. Het script van Tati pakte hij op en goot het liefdevol in een detailrijke animatiewereld, met een geanimeerde Tati in de hoofdrol die op zijn vertrouwde sukkeldrafje door schilderachtige werelden rolt. De trucs van de illusionist beginnen gedateerd te raken, hij kan de wilde rockgroepen met wie hij het podium deelt niet bijbenen. Maar contact maken kunnen zowel illusionist Tatischeff als Cholet als de beste. Dus, zet die drukke smartphone even op stil en maak je op voor nostalgische fijnzinnigheid.

Film in feiten

  • 1. Gebaseerd op een script van Jacques Tati, Franse grootmeester van de visuele comedy. Het script kon Tati zelf nooit produceren, dus werd in deze animatiefilm gekozen voor een geanimeerde Tati als hoofdrolspeler, als eerbetoon.

  • 2. Wanneer Jacques zich wil verstoppen voor het meisje komt hij terecht in theater ‘Cameo’, waar ‘Mon Oncle’ gedraaid wordt. ‘Mon Oncle’ (te vinden in het Cinetree archief) is een film van Jacques Tati, die ook het script voor ‘L’illussionniste’ schreef.

  • 3. Tijdens het optreden in de Schotse pub is een van de kroeghouders in het midden van het frame te vinden, daar zit de “Jong meisje of oude vrouw” optische illusie verborgen.

  • 4. Geheel in de stijl van Tati’s films is de film hoofdzakelijk opgebouwd uit wijde shots, als een soort zoekplaatjes. De film kent bijzonder weinig medium shots, en geen close-ups.

“When life loses its wonder, all it takes is one person who believes in magic.”

L'illusionniste

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.