Mind My Mind

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het bekroonde Mind My Mind is een hoopvolle en handgetekende feelgood film, waarin filmmaker Floor Adams je meeneemt in het bijzondere hoofd van Chris, een autistische jongen. Samen met het mannetje in zijn hoofd gaat hij, door middel van scripts, sociale uitdagingen aan. Wanneer Chris een meisje leert kennen, wordt het flirt-script gestart - waarbij de ongeschreven sociale regels rocket science blijken.

Psychiater Dirk de Wachter over 'Mind My Mind'

Van binnenuit

Door Ellen Thewessen

Wat gebeurt er allemaal in je hoofd? Mind My Mind benut deze vraag en geeft op een unieke, verrassende manier een inkijk in het hoofd van Chris, een jongen met autisme. De prachtige en speelse animatiestijl is zowel realistisch als stripachtig, en is daardoor een perfect medium om over te brengen wat er allemaal afspeelt in het hoofd van iemand met autisme.

In het kleurrijke, handgetekende Mind My Mind volgen we Chris. Samen met het mannetje in zijn hoofd doet hij, met behulp van sociale scripts, een poging om zijn autisme te camoufleren. Zijn dagelijkse routine en obsessie met duikbommenwerpers wordt spontaan onderbroken door een telefoontje van zijn broer, die hem uitnodigt voor een feest. Chris en het mannetje in zijn hoofd bereiden zich haastig voor - met behulp van een sociaal script waarin staat hoe hij zich moet gedragen. Op het feest ontmoet hij Gwen, een zoöloog met vuurrood haar die kameleons bestudeert. Tegelijkertijd volgen we het mannetje in Chris’ hoofd, die als informatieverwerker overuren draait en de enorme hoeveelheid aan prikkels, indrukken en sociale gedragspatronen probeert te structureren. Wanneer Chris later op date gaat met Gwen, gaat het mannetje in zijn hoofd aan de slag met iets dat voorheen onmogelijk leek: Een flirt-script.

Wat betekent autisme voor flirten en verliefd worden? Flirten, seks en romantische relaties worden getekend door talloze ongeschreven regels en uitzonderingen, en dat maakt het niet makkelijk voor iemand met autisme. Non-verbale communicatie is iets waar we allemaal wel eens mee worstelen. Iedereen voelt zich wel eens ongemakkelijk op feestjes of raakt wel eens overprikkeld. We hebben allemaal wel iets - maar de mate waarin iets jouw dagelijkse leven beïnvloedt, verschilt per persoon. Mind My Mind is een optimistische en inspirerende korte film die op een unieke, doch subtiele manier laat zien wat we aan de buitenkant niet kunnen zien. Het herinnert ons eraan om geduld met elkaar te hebben en dat elk individu, met of zonder autisme, zichzelf moet kunnen en durven zijn.

Must-see, omdat:

  • 1. Een groot deel van de sociale en emotionele ongemakken die Chris ervaart, stiekem voor iedereen best herkenbaar zijn.

  • 2. Regisseur Floor Adams maar liefst zes jaar hart en ziel in deze film stopte, en met haar ervaringen met jongeren met autisme weet waarover ze het heeft.

  • 3. Mind My Mind talloze prijzen won op nationale en internationale filmfestivals en zelfs in de race was voor een Oscar in de categorie Korte Animatiefilms.

“Her name is Gwen. She studies chameleons. Wow!”

Chris (Mind My Mind)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.