Nebraska

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Vader en zoon die niet bijzonder hecht zijn trekken samen van Montana tot aan Nebraska om een mogelijke loterijprijs op te halen.

Bescheiden

‘Een pleidooi voor menselijkheid’. Dat is misschien wel de meest kenmerkende kwaliteit van het oeuvre van Alexander Payne. In tumultueuze tijden als deze dragen we deze film dan ook met graagte aan jullie uit.

Nebraska is geen film die je gaat overdonderen, maar het is er wel een die je zal bijblijven. Geef het verhaal de tijd om op gang te komen en wees zelfs dan nog even geduldig. Langzaam maar zeker zie je de details groter worden, de vleugjes road movie, tragikomedie, familiedrama en zelfs wat slapstick. Er is van alles wat, maar in kleine, vriendelijke porties. Nebraska laat mensen zien die net als jij en ik simpelweg geluk willen ervaren, maar daar niet altijd de beste manier toe weten.

Temidden van Blockbusters en bombshell-nieuws als Panama papers ontleent een film als Nebraska juist haar bescheiden glans door subtiliteiten, die van de kleine maniertjes in het acteerwerk, de zinnetjes tussen de werkelijke dialoog door, de welgemeende intentie en het fantastische camerawerk. Deze film is niet zwart-wit, maar toont vele tinten van verzadigde grijsgebieden.

Film in feiten

  • Paramount wilde het risico van een zwart-film niet lopen zonder iets achter de hand te hebben. De film werd daarom in kleur geschoten en nadien naar grijstonen getrokken. Toen men zag hoe mooi dit was mocht de film als zodanig worden uitgebracht.

  • Het Paramount logo dat in de film te zien is is dat van de jaren ’50

  • Nebraska is opgenomen in “1001 Movies You Must See Before You Die” (ed. Steven Schneider)

“Have a drink with your old man. Be somebody!”

Woody Grant

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.