Ober

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De serviele ober Edgar blijkt een personage in het sadistische verhaal van een schrijver die hem de ene tegenslag na de andere laat ondergaan.

Eye Filmmuseum deelt 'Ober'

Kabeljauw met mosterdsaus

Droge humor, nukkige personages, strak gestileerde decors en een algeheel gevoel van vervreemding. Welkom in de wereld van Van Warmerdam! Ook in zijn vijfde speelfilm Ober is het weer genieten geblazen met doodnormale dialogen die tot in het absurde worden doorgevoerd, zoals een gesprekje over kabeljauw in mosterdsaus.

Opnieuw verstoort Van Warmerdam de veilige gezagsverhoudingen in zijn steeds grimmiger wordende tragikomedie over een ober die voornamelijk wordt uitgescholden door zijn klanten (waanzinnig gespeeld door Pierre Bokma en Joop Admiraal). Zelf speelt Van Warmerdam de vijftigjarige ober Edgar, die genoeg heeft van zijn miserabele bestaan en letterlijk verhaal gaat halen bij de man die hem schrijft. Hij wil geen lastige klanten meer. Hij wil van zijn vrouw af. Hij wil een nieuwe vriendin. Hij wil nieuwe buren. Het roer moet om.

Zijn leven blijft echter een tranendal, ondanks zijn verzoek om ‘een kort moment van geluk’. Hyperrealistische beelden worden vanzelf surrealistisch in handen van Van Warmerdam, die voor zijn zesde speelfilm Ober twee Gouden Kalveren ontving, voor Beste Scenario en Beste Production design.

* Tijdens de Van Warmerdam expositie L'histoire kaputt draait deze film ook in de filmzalen van Eye. Actuele draaitijden vind je hier.

Must-see, omdat:

  • 1. Je deze film alleen al voor het hilarische gesprek over de kabeljauw in mosterdsaus zou moeten zien.

  • 2. Ook deze typische Van Warmerdam-film weer vol droge humor, nukkige personages, strak gestileerde decors en een algeheel gevoel van vervreemding zit.

  • 3. Acteurs Pierre Bokma en Joop Admiraal samen aan tafel. Wat wil een mens nog meer?

“Jij hoort hier helemaal niet te komen, jij bent fictief!”

Ober

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.