Personal Shopper

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De Amerikaanse Maureen is persoonlijk assistent van supermodel Kyra in Parijs. Maar dat is niet de belangrijkste reden voor haar verblijf in de Franse hoofdstad: een paar maanden geleden overleed haar broer in dezelfde stad. Zal Maureen een teken van haar overleden tweelingbroer krijgen? Verbijsterend goed spookverhaal met o.a. Kristen Stewart.

Acteur Jeroen Spitzenberger over 'Personal Shopper'

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Door Laura Messina

Dat tweelingen een bijzondere band hebben, is niet iets wat je alleen in Personal Shopper ziet of hoort. Sommige tweelingen beweren elkaars pijn te kunnen voelen, hetzelfde te denken en er zijn zelfs gevallen bekend van tweelingen die apart opgroeiden, maar wel nagenoeg hetzelfde leven. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat er geen sprake is van een telepathische band tussen tweelingen, maar toch kun je dit misschien niet zo stellig voor een ander bepalen. Wanneer je zó’n sterke band met iemand voelt en zelfs op hetzelfde moment dezelfde dingen zegt, zou je toch denken dat de band bovenmenselijk is…

Maureen uit Personal Shopper gelooft daar in ieder geval heilig in. Zij en haar tweelingbroer Lewis zien zichzelf als medium: ze geloven dat ze contact kunnen leggen met geesten of, zoals Maureen zegt, ‘presences’. De tweeling sprak af dat indien één van hun eerder overlijdt dan de ander, de overledene een teken zal geven vanuit het hiernamaals. Een teken om duidelijk te maken dat het goed met hem of haar gaat. Wanneer het scenario waarheid wordt en Lewis op jonge leeftijd overlijdt, heeft Maureen nog maar één doel voor ogen: contact zoeken met Lewis. Al snel gebeuren er allerlei onverklaarbare dingen en rest je als kijker nog maar één gedachte: het is Lewis.

Het gebeurt niet vaak dat we een spookfilm programmeren op Cinetree; dat doen we alleen als het er een is die écht de moeite waard is. En dat is Personal Shopper zeker! Regisseur Olivier Assayas staat bekend als regisseur die graag verschillende genres verkent, en ook in binnen zijn films graag verschillende genres laat overlappen. Zo bracht hij vorig jaar nog de satirische comedy Double Vies uit (die je vanaf 1 juni op Cinetree ziet!), en met Personal Shopper laat hij juist weer zien dat hij in staat is een perfecte spookfilm te creëren. Zoals curator Jeroen Spitzenberger zei: “het is een hele wonderlijke mengeling van spookfilm, psychologisch drama en een soort spirituele tocht van Maureen”. En dat op een bijzondere manier verteld en ijzersterk gespeeld.

Must-see, omdat:

  • 1. Personal Shopper laat zien dat een spookverhaal ook een diepere laag kan hebben.

  • 2. Kristen Stewart glanst in haar rol!

  • 3. De film genomineerd werd voor een Gouden Palm en regisseur Olivier Assayas de Best Director Award won op het Filmfestival van Cannes.

“I mean there are invisible... presences... around us. Always.”

Maureen Cartwright (Personal Shopper)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.