Seymour: An Introduction

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Meet Seymour Bernstein: geliefd pianist, leraar en inspirerend persoon.

Pianist Joep Beving deelt 'Seymour: An Introduction'

Play life more beautifully

Er is een gezegde dat gaat: “those who can, do. Those who can’t, teach.” Maar dan zijn er ook nog mensen als Seymour, die het eerst doen, heel goed doen, en dan zelf besluiten dat ze het niet kunnen, lesgeven, om jaren later door anderen nogmaals verteld te worden dat ze wel degelijk kunnen. Met Seymour: An Introduction levert Ethan Hawke een lichtvoetige maar gewichtige ode aan de kunst van de kunst en de kunst van het leven.

Hawke kwam de bijzondere concertpianist Seymour tegen bij een etentje. Hij kampte toen zelf met podiumvrees. Met zijn eigenzinnige vriendelijkheid werd hij toegesproken door een man die zich ogenschijnlijk na de kunst van het optreden & musiceren de kunst van het leven eigen had gemaakt.

Seymour maakt zo’n rustieke indruk, maar gezien de carrière die hij plots opzij zette moet er wel iets onder het oppervlak borrelen. De beheerste handgebaren en vriendelijke glimlach zetten dan ook af en toe stevige uitspraken bij. Seymour beweegt zich kalm door het leven, maar zijn opvattingen zijn streng en de manier waarop hij andere het vak bijbrengt is pittig maar altijd genuanceerd. Gaandeweg het portret krijg je van alles mee over muziek, muziek maken, performen, en leer je over het leven van Seymour en dat van jezelf.

Film in feiten

  • Ethan Hawke (acteur en regisseur van deze docu) kampte enkele jaren met podiumvrees. Toen hij tijdens een etentje naast Seymour Bernstein kwam te zitten was hij zo onder de indruk van diens visie op kunst & leven dat hij niet alleen zijn carrière herpakte, maar ook een documentaire aan de beste man wilde wijden.

  • Stukken voice-over zijn afkomstig van Seymour Bernsteins boek ‘With Your Own Two Hands’.

  • De titel is ontleend aan de novelle van J.D. Salinger, “Seymour: An Introduction.”

“I never thought that, with my two hands, I could touch the sky."

Seymour Bernstein (Seymour: An Introduction)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.