Suspiria

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Nadat de jonge danseres Susie wordt aangenomen op de school van haar dromen, is ze gelukkiger dan ooit. Wanneer ze ontdekt dat de school een duister geheim met zich meedraagt, zal haar leven echter voorgoed veranderen. Een film van regisseur Luca Guadagnino (Call Me By Your Name) die er op het filmfestival van Venetië met meerdere prijzen vandoor ging, en waar je zeker nog enkele nachten van wakker ligt...

Horror des horrors in Luca Guadagnino's Suspiria

Door Bo Courant

Hoe omschrijf je een film als Suspiria? Ik kan je zeggen; da’s moeilijk. De meningen over deze horrorremake waren - op z’n zachtst gezegd - ‘verdeeld’. De één vond ‘m chaotisch, onduidelijk en rommelig, de ander vond ‘m ingenieus, prachtig en uiterst angstaanjagend. Wat je er ook van vindt: Suspiria is hoe dan ook de moeite van het kijken waard. En wat ons betreft? Nou, wat ons betreft is Luca Guadagnino’s ( Call Me By Your Name ) remake een gelaagd en ijzingwekkend meesterwerkje. Een film waar je werkelijk nog dagen van wakker ligt.

De jonge danseres Susie (Dakota Johnson) heeft maar één droom; aangenomen worden op dé befaamde dansacademie van Berlijn: Markos Tanz Company. Deze gerenommeerde dansschool staat onder leiding van artdirector Madame Blanc (gespeeld door een fenomenale Tilda Swinton), die haar danseressen met ferme hand in bedwang probeert te houden. Dat wil echter niet altijd lukken... Niet alleen wordt al enige tijd een ex-leerling ‘vermist’, maar ook op Susie’s eerste lesdag neemt één van haar andere groepsgenoten de benen. Wat er vervolgens met haar gebeurt is voor de meisjes niet helemaal duidelijk. Voor de kijker? Voor de kijker helaas wel. Aanschouw hier namelijk één van de meest gruwelijke doch geniale horror scènes die je ooit gezien hebt. Wij hebben je vast gewaarschuwd!

Langzaam maar zeker ontdekt Susie dat zich op deze befaamde dansschool dingen afspelen die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar hoe meer ze te weten komt, hoe gevaarlijker het wordt. En wil ze dit duistere geheim eigenlijk wel weten? Suspiria is een film waarbij je er misschien goed aan doet om vooraf even in het één en ander te lezen over alle vervlochten verhaallijnen, betekenissen en plotwendingen, maar als je dat eenmaal gedaan hebt, zal deze remake zéker geen teleurstelling zijn. Zorg alleen dat je ‘m niet in je eentje kijkt, want je wilt er sowieso nog even over napraten.

Must-see, omdat:

  • 1. De nieuwste versie van Suspiria een cast bevat waar je u tegen zegt. Wat dacht je van Tilda Swinton, Dakota Johnson, Doris Hick en (jawel) onze eigen Renée Soutendijk (die hier een hele mooie rol neerzet)?

  • 2. Deze film zó mooi is vormgegeven dat je, ondanks de vele gruwelijke beelden, tóch van de cinematografie kunt genieten. De decors, kostuums en choreografieën zijn werkelijk adembenemend.

  • 3. Het soms even héél fijn is om naar een lekkere griezelfilm te kijken. Zeker als 'ie gemaakt is door Luca Guadagnino!

“Love and manipulation, they share houses very often. They are frequent bedfellows."

Dr. Josef Klemperer (Suspiria)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.