The Artist

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

We bevinden ons in de jaren ‘30 in Hollywood; de stille film is aan z’n einde, maar acteur George Valentin (Jean Dujardin) wil er nog niet aan geloven. In de meervoudige Oscarwinnaar The Artist zien we hoe hij stug vasthoudt aan traditie, waardoor hij langzaamaan zijn aanzien verliest. In volledig zwart-wit weet de film levendiger te zijn dan de meeste gekleurde films. De nostalgische sfeer is genoeg om deze klassieker nooit meer te vergeten!

Actrice en kustenares Eva Bartels over 'The Artist'

Ode aan de nostalgie

Door Michelle Broer

Als je carrière voorbij dreigt te zijn, zou je dan je trots inslikken of ondergaan met je tradities? Acteur George Valentin (Jean Dujardin) is bereid om voor dat laatste te gaan. Om hem heen begint heel Hollywood te spreken, maar George maakt per definitie geen geluid. De succesvolle zwijgende acteur kijkt toe terwijl zijn protégée Peppy Miller (Bérénice Bejo) de spotlight naar zich toetrekt. The Artist brengt de parallellen tussen Valentins ondergang en Millers succes op fantastische wijze in beeld door gebruik te maken van de prachtige stijl uit the Golden Age of Hollywood.

Deze typische stijl brengt veel verwachtingen met zich mee over beeld, acteerwerk en vooral geluid. In het eerste half uur houdt The Artist zich volledig aan alle conventies, om dan plotseling het plaatsen van een glas aan het publiek te laten horen. Samen met het publiek reageert George op deze verandering. Zo combineert regisseur Michel Hazanavicius klassieke en moderne stijlfiguren om zowel zijn publiek als zijn personages te verrassen.

The Artist bewandelt ook op andere aspecten de grens tussen het ouderwetse en het hedendaagse. Het centrale thema van de film is nostalgie, waarmee telkens gereflecteerd wordt op het conflict tussen traditie en vooruitgang. George klampt zich zo vast aan tradities van de stille film, dat hij ook in zijn echte leven weigert te spreken. Zelfs als zijn leven in gevaar is, laat hij zijn verloren succes (letterlijk) niet los. George maakt als rebelse actie toch nog een stille film, waarbij hij in de laatste scène verdwijnt in drijfzand. Een treffende metafoor voor zijn lot in de filmindustrie; hij weet dat hij uiteindelijk in de vergetelheid zal verdwijnen. Dit thema levert prachtige parallellen op tussen het oude en het nieuwe Hollywood aan de hand van symmetrische shots. Zoals tijdens Peppy’s interview met de radio, waarbij we links George zien als de belichaming van het oude en rechts Peppy als symbool voor de toekomst.

De film heeft haar 5(!) Oscars vooral te danken aan de opeenstapeling van talent van de cast en crew. Het indrukwekkende, expressieve acteerwerk van Jean Dujardin wordt versterkt door de gedetailleerde sets en kostuums waarin hij zich bevindt. Om nog niet eens te spreken over de emotionele soundtrack, die elk gebaar en elke gezichtsuitdrukking treffend ondersteunt. Woorden doen tekort om het geheel van deze elementen te kunnen beschrijven. Daarom raden wij aan dat je zo snel mogelijk van deze klassieker gaat genieten!

Must-see, omdat:

  • 1. Jean Dujardin’s Oscarwinnende acteerwerk je omver zal blazen!

  • 2. De nostalgische sfeer van de film ontzettend aanstekelijk is.

  • 3. De film een verrassende draai geeft aan een klassiek genre.

“I'm the one people come to see. They never needed to hear me.”

George Valentin (The Artist)

Deze film werd ook geselecteerd door Eva Bartels

Binnen bij Eva Bartels

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.