The Children Act

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het leven wacht niet. Ook niet als je huwelijk uit elkaar valt en je eigenlijk diepbedroefd bent; the show must go on en dus blijft kinderrechter Fiona Maye (Emma Thompson) iedere dag doorgaan. Hoe lang houdt zij – of wie dan ook – dit leven vol? The Children Act is een aangrijpend drama over de onmenselijke afwegingen die rechters soms moeten maken.

Strafrechtadvocate Natacha Harlequin over 'The Children Act'

Het beste van twee kwaden

Door Nikki Nilwik

Het klink logisch; ieder mens heeft recht op mensenrechten. Deze kunnen uiteenlopen van het recht op vrijheid van meningsuiting tot het recht om vrij te zijn van marteling. Maar wat gebeurt er als twee mensen in één situatie recht hebben op verschillende mensenrechten? Wanneer iemands vrijheid van meningsuiting een ander discrimineert, wiens rechten ‘wegen’ dan zwaarder? Veel moeilijkere vraagstukken ga je waarschijnlijk niet tegenkomen; gelukkig maar dat de meesten van ons zich hier ook niet over hoeven te buigen. Deze lastige opdracht is namelijk weggelegd voor onze rechters; aan hen de taak om te kiezen welke van twee kwaden de beste is.

In de intrigerende film The Children Act speelt Emma Thompson de sterren van de hemel als sterke kinderrechter Fiona Maye - alhoewel deze naam eigenlijk alleen gebruikt wordt door haar man en goede vrienden, voor de rest van Engeland is zij ‘My Lady’. Fiona heeft als kinderrechter menig moeilijke kwesties voor zich gehad, zoals over het scheiden van een Siamese tweeling, maar haar vakkundigheid wordt pas écht op de proef gesteld wanneer ze de zaak van Adam Henry (Fionn Whitehead) voor zich krijgt. Adam is 17 jaar en 9 maanden oud (en dus officieel nog een kind), streng Jehovah’s getuige en leukemiepatiënt. Door zijn zware chemotherapie maakt zijn lichaam weinig eigen bloed aan en heeft Adam – als hij op een ‘normale’ manier wil blijven leven – een bloedtransfusie nodig. Voor de meeste mensen zou dit vanzelfsprekend zijn, maar voor Jehovah’s Getuigen niet. Zij geloven namelijk dat ze zich moeten onthouden van andermans bloed, omdat het bloed in Gods ogen het leven vertegenwoordigt. Een bloedtransfusie is dus voor de meeste Jehovah’s getuigen, waaronder ook Adam, geen optie. Maar wat weegt zwaarder: zijn vrijheid van religie en mening of het feit dat hij officieel nog geen volwassene is? Deze vraag moet Fiona op een objectieve manier beantwoorden en dat terwijl ze zelf in een gebroken huwelijk zit… Niet gek dat haar eigen gevoelens dan in de weg gaan zitten.

The Children Act, verfilming van de gelijknamige roman van Ian McEwan, is in een woord; véél. Veel Emma Thompson, veel existentiële vragen, veel verhaallijnen, maar ook veel goed acteerwerk en veel ijzersterke scènes. En alhoewel de film inderdaad veel is, merk je er tijdens het kijken eigenlijk weinig van. Richard Eyre weet alles wat ‘ie wil vertellen perfect te balanceren, waardoor je de gehele film aan zijn lippen hangt. Plus; met Emma Thompson in de hoofdrol kan er sowieso weinig fout gaan.

Must-see, omdat:

  • 1. Emma Thompson haar rol als sterke, onafhankelijk kinderrechter geweldig vertolkt en de film daarnaast ook nog vol zit met andere sterke vrouwen zoals de advocaat van Adam (gespeeld door Nikki Amuka-Bird).

  • 2. The Children Act aangrijpend goed is; niet alleen dankzij de fantastische acteurs, maar ook dankzij de sterke verhaallijnen waardoor de film geen seconde verveelt.

  • 3. De film gebaseerd is op het gelijknamige, steengoede boek van Ian McEwan – die trouwens ook de scenarioschrijver was voor deze film!

“Life is more precious than dignity.”

Fiona Maye (The Children Act)

Deze film werd ook geselecteerd door Natacha Harlequin

Aus dem Nichts

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.