The Dark Horse

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

The Dark Horse draait om de Nieuw-Zeelandse Genesis: een Maoriaanse, bipolaire schaakheld, die met zijn uitstekende gevoel voor schaken en diepgewortelde kennis en liefde voor de Māori een groep ‘kansarme’ jongeren weet te enthousiasmeren voor het schaakspel. The Dark Horse is een fenomenale, gevoelige film, over het leven van de Māori in Nieuw-Zeeland en de kracht van stabiliteit.

Cinetree stagiairs Michelle & Freija over 'The Dark Horse'

De kracht van stabiliteit

Door Nikki Nilwik

Stabiliteit. Dat is waar Genesis Potini, voormalig schaakkampioen, en de vele andere Māori leden in The Dark Horse naar verlangen. Stabiliteit in onderdak, veiligheid, inkomen en eigenlijk alles wat velen van ons vaak voor lief nemen. Opgroeien in Nieuw-Zeeland is voor veel Māori namelijk geen pretje. Waarom de situatie voor Māori-leden zo ‘uitzichtloos’ is in Nieuw-Zeeland wordt weinig belicht in The Dark Horse, maar dat de westerse kolonisering van de traditionele Māori hier veel mee te maken heeft, is duidelijk. Ondanks de gruwelen die de kolonisering eind 18e eeuw heeft veroorzaakt voor de Māori (en voor vele andere inheemse stammen over de hele wereld), zijn de Māori blijven strijden voor hun cultuur, identiteit en land. Genesis Potini droeg zijn steentje bij aan deze strijd door te schaken.

Het drama The Dark Horse werd gebaseerd op Jim Markbrook’s documentaire Dark Horse uit 2003 en gaat – zoals wellicht verwacht – over Genesis Potini. Genesis, die helaas in 2011 overleed, was een Nieuw-Zeelands schaaktalent en wordt in The Dark Horse op adembenemende wijze vertolkt door acteur Cliff Curtis (Whale Rider). In het voor een Oscar-genomineerde Whale Rider liet Curtis al zien wat voor steengoede acteur hij is, maar in The Dark Horse is zijn acteerwerk werkelijk fascinerend. Genesis is namelijk behalve schaakkampioen ook bipolair en dat weet Curtis ijzersterk en tegelijkertijd gevoelig in beeld te brengen.

Zoals genoemd zijn alle Māori in The Dark Horse opzoek naar stabiliteit, maar vanwege zijn bipolariteit is de zoektocht van Genesis nog net iets groter. Deels omdat hij weet dat hij het nodig heeft, deels omdat hij anders terug wordt gestuurd naar een psychiatrische inrichting. Genesis’ zoektocht naar stabiliteit eindigt uiteindelijk bij de jeugdschaakclub Eastern Knights in Gisborne. Als nieuwe schaakcoach besluit hij de jongeren in deze club klaar te stomen voor de nationale kampioenschappen in Melbourne. Door middel van oude, mythische verhalen die behoren tot de Māori weet hij alle jongeren in deze club enthousiast te krijgen voor het schaakspel - inclusief Genesis’ eigen neefje Mana, die eigenlijk een leven als ganglid te wachten staat. The Dark Horse is een adembenemend en onvoorspelbaar - maar waargebeurd - verhaal, dat met zijn ijzersterke acteerwerk en scenario alle prijzen die het won, waaronder 2 op IFFR, meer dan verdiende.

Must-see, omdat:

 • 1. The Dark Horse 26 prijzen won, waaronder twee op ons eigen IFFR.

 • 2. Deze prachtfilm gebaseerd werd op een waargebeurd verhaal vol hoop en liefde, maar nooit verandert in een cliché.

 • 3. De acteur die Ariki speelde, een echt verleden heeft als Maoriaanse gangmember en nog geen acteerkennis had. Ondanks dat werd hij genomineerd voor beste bijrol op de Nieuw-Zeelandse Film Awards – zó goed is het acteerwerk in The Dark Horse.

“Be crazy. Burn the school down!”

Genesis (The Dark Horse)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand