The Double

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Simon staat zijn mannetje niet. Hij is onzeker, niet assertief en verliefd op iemand die niet van zijn bestaan weet. Op een dag komt een nieuwe werknemer op kantoor die zijn dubbelganger is, maar dan vol zelfvertrouwen.

Performer Wende Snijders deelt 'The Double'

Een dubbel gevoel

Wat krijg je als een novelle van Fyodor Dostojevski, jong acteertalent à Jesse Eisenberg en Mia Wasikowska en een stijl die doet denken aan Wes Anderson op één hoop gooit? Ziehier: The Double. Een prangend verhaal over zijn wie je bent en zien wie je wilt zijn, liefde, kantooruren en Het Bestaan An Sich – maar dan wel droogkomisch verteld en fantastisch gestileerd.

Het is niet altijd even makkelijk om voor jezelf op te komen. Soms voel je je haast een buitenstaander, iemand buiten zichzelf die zijn/haar eigen acties en woorden voorbij ziet komen. Je zou willen dat je iets anders had gedaan, dat je misschien iets beters had gezegd. Maar met het verloop der jaren zijn er gewoonten ingesleten en je kunt niet meer terug. Terwijl je werkdag zich voortsleept zak je weg in dagdromen over hoe je het anders zou willen doen, wie je denkt dat je éigenlijk bent. En wat als die versie van jou nu ineens door de deur zou stappen?

The Double verkent dit principe, een helder idee met complexe gevolgen. Regisseur Richard Ayoade weeft een fijne deken waarbij heftige existentiële vraagstukken op een bedje van Aziatische popsongs worden gelegd, terwijl de camera soepel naar een expressief uitgelicht gezicht vliegt. Alles lijkt zo bedompt en toch zo charmant, en waar gaat het nu uiteindelijk allemaal naar toe? Afhankelijk van hoe erg jij je met jezelf hebt vereenzelvigd is The Double een comedy of een drama: dus kijk de film en stel jezelf de vraag: ben jij wel wie je wilt zijn?

Film in feiten

  • In 1996 werd er ook al gewerkt aan een bewerking van Dostojevski’s boek, en wel door Roman Polanski. De film zou ook ‘The Double’ gaan heten, waarbij John Travolta de hoofdrol zou spelen naast Isabelle Adjani, Jean Reno en John Goodman.

  • Het pianothema dat in de film regelmatig opduikt komt uit een stuk van Franz Schubert dat ‘Der Doppelgänger’ heet. De tekst van het lied verhaalt over een man en zijn boosaardige tweeling.

  • De tekening die Hannah maakt en verscheurt lijkt op het “Not to Be Reproduced” van René Magritte, dat werd gemaakt op verzoek van Edward James. De afbeelding toont twee identieke James’ zonder zijn gezicht te laten zien. In de film heetten hoofdpersoon en dubbelganger James.

“I'd like to think I'm pretty unique.”

Simon (The Double)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.