The Farewell

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De 31-jarige Billi verhuisde samen met haar ouders naar Amerika toen ze zes was. Wanneer ze te horen krijgt dat haar oma ongeneeslijk ziek is, reist ze direct naar China om afscheid te nemen. Echter blijkt haar familie daar een ander idee te hebben over dit afscheid dan Billi gewend is... Het veelbekroonde The Farewell is een bijzondere tragikomedie die je nog lang bij zal blijven.

Acteur en filmmaker Ferhat Kaplan over 'The Farewell'

Must-see, omdat:

  • 1. The Farewell een tedere en hartverwarmende film is over familie en de verschillende manieren waarop familie wordt vormgegeven in andere culturen. Hiermee is dit drama, behalve een heerlijke wegkijker, ook een goede herinnering aan het feit dat de westerse blik niet de enige of de juiste is.

  • 2. Dit drama geregisseerd werd door Lulu Wang, een vrouwelijke en Chinese regisseur die absoluut niet terugdeinst voor controversiële thema’s en deze op indrukwekkende wijze weet te verwoorden in haar Golden Globe-waardige film.

  • 3. The Farewell van het verhaal tot de cinematografie én de acteurs slaagt. Een van die films dus die je nog lang bij zal blijven en die je iedereen kan aanraden!

Oma’s aan de top

‘In the East, a person's life is part of a whole. Family. Society.’ - Deze wijze woorden deelde Billi’s (ijzersterk gespeeld door Awkwafina) oom met haar, nadat Billi voor de zoveelste keer duidelijk maakte dat zij het niet eens was met het plan van haar familie. Voor velen van ons die opgegroeid zijn in een westerse samenleving, is Billi’s punt waarschijnlijk ook beter te snappen dan dat van haar oom. Iemand niet vertellen dat diegene binnenkort zal overlijden gaat tegen alles in wat we gewend zijn. Toch is de redenering van Billi’s familie niet onbegrijpelijk en lijkt deze – wanneer je het perspectief van Billi’s oom begrijpt – erg nobel. Waarom zou je iemand die ongeneeslijk ziek is vertellen wat zijn/haar lot is, als je je geliefde hier ook tegen kan beschermen? Voor beide kanten valt veel te zeggen en het antwoord is natuurlijk verschillend per persoon en familie. Toch is het interessant en leerzaam om dit soort grote levensvragen vanuit meerdere kanten te bekijken – het gevoelige en humoristische The Farewell biedt hier het perfecte beginpunt voor.

De persoon die ongeneeslijk ziek is in dit verhaal is Billi’s oma Nai Nai (Shuzhen Zhou). Ondanks het feit dat Nai Nai aan de andere kant van de wereld woont, hebben Billi en haar oma nog steeds een mooie en sterke band. Wat overigens niet gek is; Nai Nai is namelijk een van de meest charismatische en liefdevolle oma’s die je zal tegenkomen. Wanneer Billi hoort dat haar oma ziek is, vertrekt ze dan ook direct naar China. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gaat ze hier echter geen afscheid nemen – in ieder geval niet met zoveel woorden. In plaats van haar die ruimte te geven, komt Billi’s familie met het idee om haar oma niet te vertellen dat ze doodgaat en wordt er een neppe trouwerij georganiseerd om zo toch een reden te hebben om samen te komen. Van trouwfoto’s tot het trouwfeest, alles wordt geregeld en dat allemaal zodat ze oma niet hoeven te vertellen dat de familie eigenlijk in China is om haar nog een laatste keer te zien. Een wel erg uitgebreide leugen, dat kun je stellen. Hoelang zal de familie dit geheim kunnen volhouden?

Het door Lulu Wang geregisseerde The Farewell werd gebaseerd op een waargebeurde leugen en won hiermee de harten van vele mensen en jury’s. Zo werd de film voor maar liefst 190 prijzen genomineerd en won ze er 35, waaronder een Golden Globe. Behalve het originele verhaal en de bijzondere stijl, waarin serieuze en hartverwarmende dialogen worden neergezet tegen het decor van hilarische en ongemakkelijke scènes, is een andere grote reden voor al deze prijzen het acteerwerk in The Farewell. Vooral dat van protagonist Awkwafina, een komediant en rapper die we hiervoor leerden kennen in Crazy Rich Asians en Ocean’s 8, is ijzersterk en draagt de hele film. Genoeg reden dus om deze film direct te kijken. En als je dat doet, willen we je als laatste tip meegeven om de film niet meteen na de aftiteling te stoppen. Het allerlaatste shot is namelijk een van de beste van de film.

Geschreven door Nikki Nilwik

“In the East, a person's life is part of a whole. Family. Society.”

Uncle Haibin (The Farewell)

Deze film werd ook geselecteerd door Ferhat Kaplan

The Duke

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.