The Painted Bird

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

The Painted Bird is een portret van Joska, een 6-jarig joods jongetje dat huiveringwekkende gebeurtenissen meemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niets blijft hem bespaard, als getuige of als slachtoffer. Gebaseerd op de gelijknamige, semi-autobiografische roman van Jerzy Kosinski uit 1965.

Cinetree deelt 'The Painted Bird'

Film in feiten

  • 1. De titel The Painted Bird komt voort uit een verhaal in het originele boek. In het verhaal ving een vogelvanger een vogel en schilderde deze in allerlei kleuren. Toen de vogel terugkeerde naar de rest van zijn groep, bleek hij door zijn uiterlijk een verschoppeling voor de andere vogels te zijn geworden.

  • 2. Op het filmfestival van Venetië in 2019 verwierf The Painted Bird onmiddellijk bekendheid vanwege de hoeveelheid mensen die wegliep tijdens de première. De recensent van The Guardian schreef dat 12 toeschouwers wanhopig probeerden om via een gesloten deur naar buiten te komen.

  • 3. Het boek The Painted Bird werd jarenlang gezien als één van de belangrijkere werken in de Holocaustliteratuur. Jaren na de publicatie werden veel van de ‘autobiografische’ elementen ontkracht, toen bleek dat Kosinski ten tijde van de oorlog, samen met zijn ouders, beschermd werd door een Pools gezin. Ze zijn nooit in handen van de nazi’s gekomen.

“I want to go home!”

Joska (The Painted Bird)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.