The Sapphires

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Deze feel-good film neemt je mee in het waargebeurde verhaal van girl-band The Sapphires. Het is 1968 wanneer de vier getalenteerde Aboriginal meiden hun band beginnen. In de jaren daarna treden ze op voor Amerikaanse troepen in Vietnam en brengen zo hun vrolijke muziek naar een sombere plek. The Sapphires is een liefdevolle ode aan soulmuziek.

Cinetree deelt 'The Sapphires'

10% Soul

“Ninety percent of all recorded music is trash, the other 10% is soul” – het is het credo waarmee Dave de meidengroep The Sapphires opzweept. De film, die een geromantiseerde versie geeft van een verhaal dat wel uit de werkelijkheid is geleend, laat ons vervolgens iets zien dat in het verlengde hiervan ligt: een verhaal kan misschien niet altijd even origineel zijn, maar het is de bezieling die het verschil maakt!

Ga YouTube maar eens op om te zoeken naar hitsongs die verdacht veel lijken op oudere nummers. Greenday leende van The Kinks, Coldplay bestal Kraftwerk, zelfs de koningen van eigenzinnigheid Radiohead worden beticht leentjebuur te hebben gespeeld bij The Beatles. Maar betekent dat dat we minder genieten van deze nummers? Eigenlijk niet. Hetzelfde geldt voor verhalen, boeken en films: er zijn talloze iteraties en remakes die in meer of mindere mate eerlijk zijn over waar ze de mosterd halen, maar het gaat om de vertaalslag die iets interessant maakt.

The Sapphires biedt een verhaal dat op zichzelf genomen niet het meest originele is: een groep underdog zangeressen wordt met de hulp van een door het leven geknakte manager (die zelf ook op zoek is naar een comeback) geholpen hun droom te bereiken. Maar dat het nu eens niet om een groep doorsnee Amerikanen gaat, het verhaal een stevige voeting in de waarheid heeft (de film werd geschreven door de zoon van een van de zangeressen) én de muziek fantastisch is, maakt dat films als deze meer dan de moeite zijn om gedeeld te worden… Al is het alleen maar omdat er geen enkele documentaire te vinden is over deze uitzonderlijke groep vrouwen. Dus ga zitten voor een verloop dat misschien bekend lijkt, en geniet van die 10% soul!

Must-see, omdat:

 • 1. The Sapphires na haar première op Cannes een staande ovatie van ruim 10 minuten kreeg. In thuisland Australië won de film maar liefst 11 AACTA Awards (de ‘Australische Oscars’)!

 • 2. Het verhaal gebaseerd is op een werkelijke groep die dezelfde naam droeg, en ook in Vietnam mocht optreden vanwege haar anti-oorlog sentiment.

 • 3. Co-schrijver en producer Tony Briggs de zoon is van Laurel Robinson, een lid van de echte The Sapphires.

“90% of all recorded music is shite. The other 10% is soul!”

Dave (The Sapphires)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand