The Visit: An Alien Encounter

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Cinematische documentaire over de vraag: zijn we voorbereid op contact met buitenaards leven?

Cinetree Staff deelt 'The Visit: An Alien Encounter'

Phone Home

De meeste documentaires leggen vast wat er is gebeurd–Maar filmmaker Michael Madsen heeft altijd een net andere kijk op de dingen, en maakt met The Visit een documentaire over iets dat nog niet is gebeurd: het moment dat we contact leggen met buitenaardse intelligentie.

De vraag is volgens hem en velen anderen niet of dit gaat gebeuren, maar wanneer. En hoewel je je misschien wel eens hebt afgevraagd of er in het heelal intelligent leven aanwezig is weet je misschien niet eens wat er op aarde allemaal gaande is om ons hierop voor te bereiden. Wist je bijvoorbeeld dat er een heus Outer Space Affairs (unoosa) bestaat? Dat er wetenschappers full-time bezig zijn protocollen op te stellen voor hypothetische scenarios waarin we contact maken?

De manier waarop Michael Madsen zijn film opzet spreekt tot de verbeelding. Terwijl onze menselijke gedragingen worden vervreemd door de prachtige slow-motion beelden denk je de helft van de tijd tijdens een van de pauzes in zijn zinnen dat hij jou toespreekt, maar dan blijkt hij ineens een hypothetische Ander te bevragen. Ondertussen speculeren de experts met elkaar, maar ook richting camera, alsof een stel niet-menselijke ogen hen van achter de lens aanstaart. Langzaam maar zeker bekruipt de relativiteit van ons eigen bestaan je, en blijf je achter met meer vragen dan antwoorden. Wie zijn we? Wat doen we hier eigenlijk? Is er meer leven in het heelal? Hoe zouden zij zich aan ons tonen? En wat zouden zij eigenlijk van ons vinden?

Film in feiten

  • Na het maken van ‘Into Eternity’ las regisseur Michael Madsen een artikel waarin stond dat de VN een Ambassadeur voor Buitenaardse Zaken had aangesteld: dit bleek een grap te zijn. Hierdoor kwam hij er echter wel achter dat de VN sinds de jaren ’70 een Office for Outer Space Affairs (OOSA) heeft.

  • Een van de eerste ideeën die Madsen voor de film had was de camera als een soort Alien op te voeren.

  • Inspiratie voor de beeldtaal werd gehaald uit Stanley Kubrick’s ‘2001: A Space Oddyssey’ en Andrei Tarkovsky’s ‘De Spiegel’

“How do we want to behave? How do we behave? How should we behave, if we meet a completely different life form?”

The Visit: An Alien Encounter

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.