Tully

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Moeder zijn is zwaar, maar toch lijkt het ouderschap in films en op sociale media altijd erg rooskleurig. We worden weinig geconfronteerd met verhalen over lekkende borsten, slapeloze nachten of postnatale depressies - en dat is jammer. Want hoewel moederschap een van de meest speciale dingen op aarde is, is het soms ook afzien en dat mag óók bespreekbaar worden gemaakt. De ijzersterke film Tully doet dit op een wel erg speciale manier en werd hiermee genomineerd voor een Golden Globe.

Cinetree deelt 'Tully'

Zelfs superhelden hebben soms hulp nodig…

Door Nikki Nilwik

Moeders zijn misschien wel de meest ondergewaardeerde karakters ooit; niet alleen in films maar ook in het echte leven. We zeggen allemaal wel dat ‘het moederschap een van de zwaarste banen ooit is’, maar hoeveel weten we nu eigenlijk af van de druk die moeders ervaren? De enigen die echt weten waar moeders doorheen gaan zijn, je raadt het al, moeders zelf. Enerzijds natuurlijk door de daadwerkelijke praktijkervaring, maar anderzijds krijgen niet-moeders ook nauwelijks de écht zware kanten van het moederschap te zien omdat voornamelijk de mooie kanten worden besproken. Denk aan sociale media, waarop iedereen alleen de beste versie van zichzelf wil laten zien; vooral voor mama’s (en vrouwen in het algemeen) is het logisch dat zij hieraan mee doen en niet laten zien hoe zwaar hun leven soms is, want iedereen heeft toch altijd al een mening over wat ze doen. Ook buiten sociale media wordt er in onze samenleving nauwelijks gepraat over alle kwaaltjes die vrouwen overhouden aan zwangerschappen, of over de mentale lading die een kersverse baby met zich mee brengt. Vrouwen moeten dankbaar én de beste versie van zichzelf zijn – altijd en overal. De waanzinnig goede film Tully laat zien hoe absurd dit eigenlijk is en herinnert ons eraan dat ook superhelden soms wat hulp nodig hebben.

Marlo (ijzersterk gespeeld door Charlize Theron) is hoogzwanger wanneer ze met tranen in haar ogen achter het stuur zit te wachten tot de huilbui van haar middelste zoontje Jonah over is. Haar dochter Sarah probeert tegelijkertijd door keihard te schreeuwen de situatie te kalmeren. Marlo kijkt voor zich uit – machteloos en kapot, hoe gaat ze in hemelsnaam nog een derde baby kunnen opvoeden? Deze scène uit Tully schetst perfect de druk die Marlo iedere dag voelt en de reden waarom ze er uiteindelijk voor kiest om een nachtoppas aan te nemen. Nachtoppas Tully (Mackenzie Davis) zal iedere nacht voor Marlo’s kleine zorgen, zodat Marlo kan slapen en overdag de beste versie van haar rol als moeder te zijn. Dit lijkt een perfecte oplossing, maar helaas blijkt het al snel te goed om waar te zijn…

Tully werd geregisseerd door Jason Reitman (ook regisseur van Juno en producer van Whiplash) en genomineerd voor 27 prijzen, waaronder een Golden Globe voor Charlize Theron als beste actrice. Dat ze deze niet heeft gewonnen is ons een raadsel, want Theron’s acteerwerk in Tully is grandioos. Vanaf de eerste seconde weet ze je vast te houden in haar wereld, zo goed zelfs dat niemand de plottwist van het verhaal zal zien aankomen. Zoals gezegd is een Tully een belangrijke ode aan alle mama’s overal, maar ook is de film een herinnering aan iedereen die geen moeder is. Laten we in plaats van oordelen, luisteren en laten we vooral wat liever en meer bedachtzaam zijn voor de personen die ons letterlijk nieuw leven geven.

Must-see, omdat:

  • 1. Tully een belangrijk en eerlijk beeld neerzet van moederschap in al haar geuren en kleuren. Niet alleen de rooskleurige kanten, maar ook de minder leuke delen zijn belangrijk om te tonen en om van te leren – vooral voor niet-mama’s.

  • 2. Deze prachtige film genomineerd werd voor 27 prijzen, waaronder een Golden Globe voor het ijzersterke acteerwerk van Charlize Theron.

  • 3. De film je eraan herinnert dat het erg makkelijk is om te oordelen van een afstandje. Laten we hiermee stoppen en wat liever voor elkaar zijn, want zelfs superhelden hebben soms wat hulp nodig.

“I’m just not used to people doing things for me.”

Marlo (Tully)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Finlandia

Return to Dust

Boiling Point

Broker

Rodeo

Les Passagers de la Nuit

Tori et Lokita

All the Beauty and the Bloodshed

Competencia Oficial

Compagnons

Mulholland Drive

Triangle of Sadness

Rumba la vie

Mi País Imaginario

Dolce Fine Giornata

Entre Deux Mondes

Huda's Salon

Mes Frères et Moi

Lunana, A Yak In The Classroom

Emily

Ich Bin Dein Mensch

Life on Hold

Holy Spider

Ode aan de Vrouw

We draaien weer

Kedi

Narcosis

Kijk eens binnen bij elkaar

Oldboy

Presque

Pink Moon

Grootse Dingen

Bo

Puinhoop

Eighth Grade

Uit de schaduw

Decision to Leave

De kracht van geven met Teun Toebes

Sette Giorni

Moffenmeid

Shelley in Wonderland

Les bien aimés

Plaire, aimer et courir vite

Love in times of crisis

Les Olympiades

A Hero

Et Maintenant, On Va Où?

Flee

Todo Sobre Mi Madre

Eden

Les Intranquilles

Délicieux

Un autre monde

Encore

Belle

Nowhere Special

Mothering Sunday

Illusions Perdues

Rien à Foutre

Bigger Than Us

Une jeune fille qui va bien

Madres Paralelas

The Worst Person in the World

Do Not Hesitate

Annette

Never Gonna Snow Again

Masterclass: Ken Loach

Un Creux Dans Mon Coeur

Final Portrait

La Piel Que Habito

Beginning

Un Triomphe

Mijn vader is een vliegtuig

In Grazia di Dio

Maggie's Plan

Playlist

De Veroordeling

Les Uns et les Autres

My Salinger Year

Druk

The Hidden Life of Trees

Minari

La Haine

Kom hier dat ik u kus

At Eternity's Gate

Gunda

I, Tonya

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Human Voice

The Farewell Party

Elle S'en Va

True Mothers

Ema

Goud

Skate Kitchen

Voyage of Time: Life's Journey

Seules les Bêtes

C'est ça l'amour

Blue Jasmine

El Sicario: Room 164

The Sapphires

The Angels' Share

De Eenzaamheid van de Priemgetallen

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Lola vers la Mer

Todos lo Saben

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.