Bijna Lente

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In Cinetree Original Bijna Lente staan we aan het begin van de Corona-crisis. Jan en Marijke, twee oud-geliefden, ontmoeten elkaar opnieuw tijdens een geheime afspraak in het bos. Ze willen elkaar graag aanraken, maar ook de afstandsregels in acht nemen. Kun je twee mensen gescheiden houden die elkaar koste wat het kost willen zien?

Cinetree deelt 'Bijna Lente'

Liefde tijdens corona

Bijna Lente speelt zich af tijdens de eerste Corona-golf in 2020. Twee oudere geliefden ontmoeten elkaar weer tijdens een geheime ontmoeting in het bos. Jan (Hugo Koolschijn) is herstellende van een operatie en mag het revalidatiecentrum waar hij sinds het uitbreken van de Corona-crisis verblijft eigenlijk niet verlaten. Marijke (Truus te Selle) woont alleen thuis. Ze willen elkaar graag aanraken, maar omdat ze de afstandsregels in acht nemen, dringt de vraag zich op wat sterker is: de angst om ziek te worden of hun liefde voor elkaar?

Regisseur Oene Kummer over Bijna Lente: “Vanaf het moment dat de Corona-crisis uitbrak, wisten Director of Photography Claire Pijman en ik dat we hier iets mee moesten. Het oorspronkelijke idee over twee mensen in de duinen is uiteindelijk het bos geworden, maar de kernvraag die we wilden onderzoeken bleef hetzelfde: kun je twee mensen gescheiden houden die elkaar per se willen zien? De draaiperiode in de zomer was een feest, dankzij de geweldige acteurs en dito crew. Nog mooier was het geweest als de Corona-crisis inmiddels achter ons lag, maar het ziet er naar uit dat we nog even moeten doorbijten. We weten nu meer van het virus dan een jaar geleden en de eerste groepen zijn gevaccineerd, maar de vraag die Bijna Lente stelt, is voor veel mensen nog hetzelfde als een jaar geleden: als wij elkaar zo graag willen aanraken, waarom mag dat dan niet?”.

Over de makers

Oene Kummer (1966) schreef eerder de korte films Liefs uit de Linnaeusstraat (2005), Onzichtbaar (2007) en Een Nieuw Begin (2019). Bijna Lente is zijn regiedebuut. Claire Pijman (1965) is al dertig jaar actief als filmmaker. In 2019 won zij een Gouden Kalf voor haar documentaire Robby Müller: Living the Light.

Hugo Koolschijn (1946) en Truus te Selle (1945) zijn ervaren theateracteurs, die ook in een groot aantal film- en tv-producties te zien zijn geweest. Zo was Koolschijn recent op tv te zien als psychiater in de goed ontvangen mini-serie I.M. (over Ischa Meijer) van Michiel van Erp en speelde Truus te Selle een rol in de alom geprezen thriller van Bumperkleef van Lodewijk Crijns.


Bijna Lente werd geproduceerd door Sven Sauër namens Stichting Docu Shot. Edgar Kapp trad op als uitvoerend producent. Oene Kummer tekende voor scenario en regie. Hij ontwikkelde de film samen met Director of Photography Claire Pijman, die ook de montage verzorgde. Bijna Lente werd gerealiseerd met een financiële bijdrage van het Cultuurmakers Fonds van het Prins Bernhard Fonds.

“Ik zou zo graag even met je willen knuffelen.”

Jan (Bijna Lente)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.