Fucking Cola

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een zwaar onderwerp op een luchtige manier verteld: het idee voor deze film is ontstaan uit een fantasie over de stotterende neef van regisseur Sophie van de Pol. Sophie dacht vaak aan hoe het zou zijn wanneer haar neef alles zou kunnen zeggen wat hij denkt, zonder belemmeringen. Zal ze deze fantasie in Fucking Cola werkelijkheid laten worden, of blijkt de onzekerheid en frustratie de stotterende Stef toch te groot?

Cinetree & CineSud delen 'Fucking Cola'

Over de film

De zwaar stotterende Stef is met zijn moeder en oudere broer onderweg naar een verjaardagsfeest van zijn oma in Zuid-Limburg. In de auto geeft Stef aan dat hij het goede nieuws, namelijk dat hij zijn studie mag versnellen, zelf wil vertellen aan de familie. Zijn moeder kijkt hem aan en zegt - weinig overtuigd - dat dat goed is.

Eenmaal aangekomen op de verjaardag zakt bij Stef de moed meteen in de schoenen. De gesprekken gaan vliegensvlug en door het stotteren wordt hij constant verkeerd begrepen: zo wil hij vragen om koffie, maar krijgt fucking cola omdat hij niet verder komt dan ‘k..’.

Alle misverstanden ontstaan door het stotteren en door het feit dat niemand Stef de kans geeft om zelf te praten - en dat frustreert hem enorm. Zal het hem dan ooit lukken om zijn woede om te zetten in vooruitgang en zelfacceptatie?

Over de maker

De 27-jarige regisseur Sophie van de Pol heeft de afgelopen jaren zeker niet stil gezeten. Al in 2012, voordat ze überhaupt haar regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht had afgerond, schreef en regisseerde ze de korte film Roest waar ze meteen nominaties voor ontving ( Film by the Sea, Eindhovens festival ). Ook haar eindexamenfilm Voor je de grond raakt werd meteen vol lof ontvangen.

Sophie’s korte film Fucking Cola ging in 2018 in première tijdens de Debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival en werd ook op de Wereldstotterdag in oktober 2018 vertoond. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat de film inspirerend is voor mensen die dagelijks met stotteren te maken hebben. De luchtige toon waarop dit heftige onderwerp aan bod komt, in combinatie met de herkenbare ongemakkelijkheid van familiefeestjes, zorgt ervoor dat je je ook als buitenstaander goed kan inleven in de jonge Stef.

Must-see, omdat:

  • 1. Stef’s situatie voor velen herkenbaar zal zijn: misschien ken je iemand die stottert en weet je nooit goed hoe je ermee om moet gaan, of misschien stotter je zelf wel. Voor beide kanten biedt deze korte film een interessant perspectief.

  • 2. Deze film je binnen tien minuten heel erg aan het denken weet te zetten.

  • 3. Het Zuid-Limburgse dialect geweldig is om naar te luisteren!

“Niet - voor - mij - praten!”

Stef (Fucking Cola)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.