5 films voor de kleine kijkers

Door Laura Messina • 11 mrt 2021

Goede films voor kinderen zijn steeds moeilijker te vinden. Ontzettend jammer eigenlijk, want juist in deze tijd is het van belang om kinderen in aanraking te laten komen met verhalen van anderen. Om daar een beetje bij te helpen, zetten wij vijf van onze favoriete films voor het hele gezin op een rij.

Opgroeien binnen een warm gezin is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Na de plotselinge dood van zijn moeder wordt de kleine Courgette in een speciaal opvanghuis geplaatst. Het kost Courgette moeite zijn plekje te vinden; ook omdat zijn leeftijdsgenootjes erg aan hem moeten wennen. Dat verandert echter als de lieve Camille het huis betreedt en Courgette steeds vaker de warmte van thuis begint te voelen. Ma vie de Courgette is een bijzonder mooie animatiefilm over eenzaamheid, geborgenheid en opgroeien.

Boyhood is een meesterlijk filmproject van regisseur Richard Linklater over het leven van de (aanvankelijk zesjarige) Mason en diens gezin. Gedurende twaalf jaar kwamen cast en crew bij elkaar om, eens per jaar, een aantal nieuwe scènes voor de film te draaien. Het resultaat is een verbluffende tijdreis van meer dan tien jaar in 'slechts' tweeënhalf uur film.
In de film volgen we Mason Jr. vanaf het moment dat hij als zesjarige in het gras ligt en naar de lucht staart, tot het moment dat hij achttien jaar wordt. We zien hoe zijn relatie met zijn ouders, stiefouders en vrienden zich ontwikkelen, hoe hij omgaat met de scheiding van zijn ouders, en hoe hij zijn weg naar volwassenheid vindt.

Een gezin besluit alles achter te laten om een wereldreis te maken van twaalf maanden, over vijf oceanen, door zes verschillende continenten, op zoek naar “de redders van de aarde”. Door een film te maken over deze Wisdom Keepers, hoopten Heinen en Winters het Westen te kunnen helpen met het “terugvinden” van een leven down to earth. Door van hen te leren, door geïnspireerd te raken door hun verhalen en door met open hart naar hen te luisteren. Want zoals deze oude wijzen ons laten zien: verandering kan alleen bij jezelf beginnen. Een mooie les om je kinderen mee te geven!

The Red Turtle is een adembenemend sprookje over een man die aanspoelt op een onbewoond eiland en wanhopig probeert te ontsnappen. Tot hij een mysterieuze schildpad ontmoet die zijn leven voorgoed zal veranderen.
The Red Turtle is in alle opzichten een unieke samenwerking: het is de eerste co-productie van Studio Ghibli, de eerste lange speelfilm van Michael Dudok de Wit en een bijzonder samenspel van handgetekende en digitale beelden. Tachtig minuten beeld, geen enkele minuut dialoog, en tóch zal The Red Turtle het hele gezin van begin tot eind boeien.

5. Minoes (AL)

En tot slot een film die natuurlijk niet in dit rijtje mag ontbreken: Minoes! In Minoes verandert poes Minoes (Carice van Houten) plotseling in een jonge vrouw. Qua uiterlijk is Minoes helemaal mens, maar van binnen heeft ze nog alle eigenschappen van de poes die ze was. Ze spint zachtjes als ze een visje eet, geeft iedereen kopjes en maakt nachtelijke wandelingen over de daken van Killendoorn. Het is natuurlijk even wennen, maar Minoes merkt al snel dat het vrouw-zijn ook zo z’n voordelen heeft. Een kinderklassieker van Annie M.G. Schmidt, maar dan voor jong én oud.

Hebben jullie thuis de smaak te pakken? In deze collectie vind je nog meer films die geschikt zijn voor het hele gezin!