Down to Earth

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een gezin besluit alles achter te laten om een wereldreis te maken van vijf jaar op zoek naar ‘de redders van de aarde’. Down to Earth is een ode aan de natuur en de mens, maar werpt ook een kritische blik op de huidige consumptiemaatschappij.

Cinetree's Hanna Verboom & Olivia Lonsdale delen 'Down to Earth'

De redders van onze aarde

We leven in een wereld van massaconsumptie, massaproductie en eindeloze vervuiling. Nooit hebben we genoeg; altijd willen we meer. Om meer grip op het leven te krijgen en zich een tijdje te distantiëren van dit “systeem”, besluiten Renata Heinen en haar partner Rolf Winters in 2010 met hun drie kinderen naar een indianenstam in Noord-Amerika te verhuizen. Daar wonen zij enkele jaren totaal afgezonderd aan de oever van Lake Michigan, zonder stromend water of elektriciteit. “Een natuurlijk leven”, zo zeggen zij zelf.

Niet lang na hun aankomst in Amerika worden Heinen en Winters voorgesteld aan de zogeheten Nowaten (‘hij die luistert’), een tachtigjarige medicijnman die al tientallen jaren in een bos buiten de gemeenschap woont. Geïnspireerd door de woorden en bestaanswijze van deze wijze sjamaan, besluiten de twee nomaden op zoek te gaan naar meer van dit soort Earth Keepers - wijze mensen die een verbinding hebben met “al wat leeft” en die ook weten te behouden. Wat volgt is een wereldreis van 12 maanden, over vijf oceanen, trekkend door zes continenten, op zoek naar de “redders van de aarde”.

Door een film te maken over deze Wisdom Keepers, hoopten Heinen en Winters het Westen te kunnen helpen met het “terugvinden” van een leven down to earth. Door van hen te leren, door geïnspireerd te raken door hun verhalen en door met open hart naar hen te luisteren. Want zoals deze oude wijzen ons laten zien: verandering kan alleen bij jezelf beginnen. Down to Earth bekritiseert de consumptiemaatschappij en is een ode aan de natuur. Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin… is maar de helft. Benieuwd geworden naar deze bijzondere documentaire? Kijk dan gauw naar Down to Earth.

Must-see, omdat:

  • 1. Je misschien niet direct staat te springen om een spiritueel verhaal, maar we bijna zeker weten dat Down to Earth je zal verrassen. Al is het alleen maar door de prachtige beelden uit al die verschillende delen van de wereld.

  • 2. Down to Earth in 2015 tot de twintig meest bezochte films van Nederland behoorde. Dit leverde de documentaire de Kristallen Filmprijs op.

  • 3. Het soms lijkt alsof je zelf mee bent op de wereldreis. De documentaire is zonder crew en met slechts één camera gefilmd, waardoor Down to Earth heel intiem aanvoelt.

“Somewhere along the way, I think the original teachings got lost among all the people.”

Down to Earth

Deze films werden ook geselecteerd door Olivia Lonsdale

Almost Grown

Minoes

Abeltje

A little note to love

Karakters: Olivia Lonsdale

And Then We Danced

Babyteeth

Maurice

Varda par Agnès

Good Time

Tomboy

Short Term 12

Prins

La Isla Mínima

Un Amour de Jeunesse

The Fury of a Patient Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.