The Red Turtle

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Tien jaar tijd, honderdduizend tekeningen, één sprookjesachtige animatiefilm. The Red Turtle van de geniën van Studio Ghibli (Spirited Away, My Neighbor Totoro) gaat over een man die aanspoelt op een onbewoond eiland en wanhopig probeert te ontsnappen. Tot hij een mysterieuze schildpad ontmoet… die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'The Red Turtle'

Must-see, omdat:

  • 1.Deze animatiefilm zonder gesproken tekst zowel jong als oud publiek doet verwonderen.

  • 2. The Red Turtle genomineerd werd voor een Oscar en de juryprijs op het Filmfestival van Cannes won.

  • 3. De film abstracte concepten behandelt, maar toch helemaal niet zwaar of zweverig aanvoelt.

Geven en nemen

Animatiefilms zijn zonder twijfel een tak apart: je moet ervan houden. Zeker wanneer er geen sprake is van dialoog, lijkt het misschien nog maar in de verte op de films die je normaal gesproken kijkt. Toch werd The Red Turtle door het grote publiek vol lof ontvangen én haalde de film een Oscarnominatie binnen. Wat ons betreft niet zo vreemd, want in deze film laat juist het gebrek aan dialoog en ‘echte’ personages een enorme ruimte voor je eigen interpretatie over.

In The Red Turtle zien we een man, aangespoeld op een onbewoond eiland, tevergeefs proberend te ontsnappen aan het noodlot. Wanneer hij eindelijk vrede heeft met zijn leven zoals het is, gebeurt er weer iets nieuws dat hij zal moeten accepteren. En dat vicieuze cirkeltje kun je uiteindelijk toepassen op een heleboel aspecten uit je eigen leven: op je relaties, op je werk, en zelfs bij de invulling van je vrije tijd is het vaak een kwestie van keuzes maken, loslaten en doorgaan. Accepteren dat niet alles precies kan gaan zoals je wil, en daar vrede mee hebben. Althans: dat is hoe wij The Red Turtle interpreteren. Misschien haal jij er wel weer heel iets anders uit…

De bijzondere samenwerking tussen de Nederlandse Michael Dudok de Wit en het gerenommeerde Japanse animatiebureau Studio Ghibli kwam niet uit het niets. Toen Hayao Miyazaki van Studio Ghibli de korte film Vader en dochter (2000) van Dudok de Wit zag, raakte hij meteen geïnspireerd. Hij benaderde Dudok de Wit met de vraag of hij samen met hen een lange speelfilm wilde maken. Dudok de Wit, zelf andersom groot bewonderaar van Studio Ghibli, wist direct wat zijn antwoord zou zijn.

The Red Turtle is in alle opzichten een unieke samenwerking: het is de eerste co-productie van Studio Gibli, de eerste lange speelfilm van Michael Dudok de Wit en een bijzonder samenspel van handgetekende en digitale beelden. Tachtig minuten beeld, geen enkele minuut dialoog, en tóch zal The Red Turtle je van begin tot eind boeien.

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

2040

La Croisade

Je aandacht verdient aandacht

Proxima

Samen uit de schaduw

The Boat That Rocked

8 femmes

Nothing But the Sun

Polisse

Animal

Un Triomphe

The Singing Club

Woman at War

Cowboys

Un Amour Impossible

Knight of Cups

Antoinette dans les Cévennes

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

De Wilde Stad

Lion

Amazing Grace

School Life

Jackie

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Yao

Life Itself

Green Book

The Diving Bell and the Butterfly

170 Hz

Amélie

Once

The Selfish Giant

Le ballon rouge

Still Alice

A Late Quartet

Home For Christmas

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

The Salt of the Earth

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.