De vijf beste films uit Zuid-Amerika

Door Bo Courant • 13 jun 2018

Bij Cinetree zijn we dol op films uit andere delen van de wereld. Speciaal voor jullie zochten wij vijf Zuid-Amerikaanse must sees uit.

1. Y tu mama tambien

In dit meesterwerk van Alfonso Cuarón reizen twee zeventienjarige jongens, Tenoch en Julio, en de elf jaar oudere Luisa naar een exotisch strandparadijs in Mexico. De jongens hebben dit tropische strand verzonnen om de woest aantrekkelijke Luisa met zich mee te krijgen. Wat volgt is een opwindende film over volwassen worden en de bittere realisatie dat naast “het leven” ook de dood bestaat. Y Tu Mamá También (vertaling: "en jouw moeder ook)" is een feest voor het oog en was een internationaal succesnummer.

Jan Jaap van der Wal over 'Y tu mama tambien'

2. Cidade de Deus

In Cidade de Deus (City of God) zwaaien kleine jongetjes met wapens en sterven vriendjes bij bosjes. De wijk is één van de armste en gewelddadigste van Rio de Janeiro, en deze piepjonge gangstertjes hebben vóór hun twaalfde verjaardag al tientallen moorden gepleegd. Maar daar dreigt verandering in te komen! De nieuwe president wil deze armzalige “favelas” omtoveren tot leefbare buurten. In tegenstelling van wat je zou denken, is Cidade de Deus geen hartverscheurend verhaal over zielige kinderen en ongekende armoede. Eerder is het een flitsende, zwarte komedie die uitgroeide tot Brazilië’s best bezochte film in dertig jaar.

Humberto Tan over 'Cidade de Deus'

3. Neon Bull

In een unieke mix van sociaal realisme, impressionistische beelden en zinderende erotiek geeft Neon Bull een vernieuwende blik op het machismo van Latijns Amerika. Deze film moet je zien omdat dit a) één van de allermooiste roadmovies ooit is, b) de hele film geslaagd ondergedompeld is in bijna voelbare sensualiteit en c), de omgeving van de film zó fotografisch mooi is, dat je deze film wel honderd keer zou willen zien.

Humberto Tan over 'Neon Bull'

4. Medianeras

Medianeras vertelt het verhaal van twee neurotische dertigers op zoek naar de liefde in de grote metropool Buenos Aires. Martín en Mariana zijn ongeveer even oud en wonen niet alleen in dezelfde stad, maar zelfs tegenover elkaar. Van dit laatste zijn ze echter niet op de hoogte, waardoor zij continu langs elkaar heen lopen. Volg deze dertigers in prachtige zoekplaatjes, en ontdek of zij elkaar tegen zullen komen (of niet).

Hanna Verboom over 'Medianeras'

5. No

Een film over Zuid-Amerikaanse politiek? Dan moet je No kijken! Deze film speelt zich af in 1988, wanneer meneer Augusto Pinochet besluit een referendum in te stellen. Mensen kunnen ‘ja’ of ‘nee’ stemmen; op basis daarvan wordt zijn dictatorschap gelegitimeerd of afgekapt. Voor het ‘NO’ kamp lijkt het een nutteloze strijd, totdat één van hen besluit een jonge reclamemaker in te huren. No is een film die de geest weet te prikkelen terwijl je ook vermaakt wordt - bijna alsof we zelf worden gemanipuleerd door een slimme reclamemaker.

Dirk van der Straaten over 'No'