Medianeras

Martín en Mariana passen perfect bij elkaar: ze zijn allebei wat neurotisch, ze zijn ongeveer even oud en wonen niet alleen in dezelfde stad, maar zelfs tegenover elkaar. Dit laatste weten ze echter niet en ze lopen dan ook continu langs elkaar heen. Volg in prachtige zoekplaatjes of ze elkaar zullen tegenkomen. [ 2011 | 95 minuten ]

Founder Hanna Verboom deelt 'Medianeras'

(No?) love in the city

Stel je voor: je bevindt je in tram 3 op weg naar The Movies en twee stoelen voor je zit de man of vrouw van je leven. Hij of zij zit alleen nét verstopt achter die gezette man met flinke cowboyhoed vlak voor je. Of: Je zit in je eentje in Pathé en jouw grote liefde die je nog nooit hebt ontmoet zit in dezelfde zaal. Maar de zaal is donker, en weer loop je elkaar mis. Zonde. Zonder dat je het wist. Ongeveer datzelfde overkomt Martín en Mariana in Medianeras, een film over twee neurotische dertigers op zoek naar liefde in metropool Buenos Aires.

Hoe vind je nou die liefde in de grote stad? vroeg regisseur Gustavo Taretto zich af en zijn eerste speelfilm draait dan ook rondom deze thematiek. Terwijl in veel films juist de liefde wordt gevonden dankzij de stad en al haar mogelijkheden, denk aan Woody Allen’s Manhattan, een film die overigens door beide hoofdpersonen in Medianeras wordt bekeken, lijkt het in laatstgenoemde film alsof de obstakels inherent aan de stad er toe leiden dat je hem of haar juist niet tegen het lijf loopt.

Best herkenbaar eigenlijk. Misschien is de stad Amsterdam eigenlijk wel de reden waarom ik hém nog nooit heb ontmoet. Het zou zo maar kunnen dat ik net achter de man van mijn dromen fietste, maar dat ik hem niet zag omdat een moeder met zo’n Big Babboo zich ertussen propte. Of danste ik onlangs nog op Open Air naast hem, maar ook vijfduizend anderen. Tja. Hoe vind ik hem dan?

Marion van der Stad is liefdes (en ook seks-) coach bij Aquarion School for Love & Leadership. Ze herkent het ‘probleem’ uit haar praktijk en heeft een aantal tips voor het vinden van die ene speld in de hooiberg: ,,Trek je in elk geval niets aan van die ene speld, er zijn er meer, en de drukte”, begint ze. ,,Ga op een terras zitten met een boekje erbij, wat aangeeft dat je niet gehaast bent.” Geen Mulisch of iets anders waar je de volle focus bij moet houden, want ,,kijk vaak op van je boek, zodat je oogcontact kunt maken.” Easy tip voor mannen: ,,Speur het terras af naar vrouwen met een boek.” En kijk wat de titel is, altijd stof voor een goede openingszin.

"Blijf vooral niet binnen de muren van je huis hangen, zoals de hoofdrolspelers uit Medianeras doen."

Toeval is een belangrijke factor, net zoals in de film, maar Van der Stad noemt het liever iets ‘dat je toe valt’. Wees dus nooit bang dat je die ene hebt gemist doordat je niet op het juiste moment op de juiste plaats was. ,,In Amsterdam, maar natuurlijk ook op andere plekken, zijn echt genoeg vrijgezelle mannen en vrouwen en hoewel ze niet allemaal the one zullen zijn, zijn er echt meerdere die dat kunnen worden.” In de Appie, het Vondelpark of op de Dappermarkt, het maakt niet uit waar. ,,Wanneer jij voelt dat je er klaar voor bent, gooi dan dat hoofd en hart wijd open. Zo geef je bepaalde signalen af die waar dan ook worden opgepikt, en dan valt het je op een gegeven moment toe. Cliché, maar waar.”

En de gedachte dat hij of zij vanzelf wel een keertje op je pad komt? Ronduit bullshit. ,,Als je altijd maar druk, druk, druk bent, neem je niet de tijd om je pad te kennen, dat in de gaten te houden en er echt op uit te gaan.” Want blijf vooral niet binnen de muren van je huis hangen, zoals de hoofdrolspelers in Medianeras het liefste doen (en waar de titel zijn naam aan ontleent: medianeras betekent ‘tussenmuren’ in het Spaans), ,,dan kom je niemand tegen.” Zo had de liefdescoach zelf wel eens van die zaterdagen dat ze van te voren besloot uit te gaan om mensen te ontmoeten. ,,Maar dan was het mooi weer, ging ik de hele dag in de tuin werken en sloot de middag af met bier en een pot olijven.” Resultaat: ,,Ik lag ’s avonds voor pampus op de bank. Gemiste kans.”

Mijn conclusie: ik geloof er weer in! En ga straks maar eens een terrasje opzoeken, met een boek erbij. Want ‘vertrouwen houden’ is misschien wel het allerbelangrijkste, zo blijkt ook uit de film. "You just have to have a little faith" is de beroemde slotzin uit Manhattan, die als rode draad door Medianeras loopt en ook zeker geldt in Amsterdam. Of Rotterdam. Of Lutjebroek. Of waar dan ook. Laat je niet opfokken door je omgeving, stad of dorp. Of om met de woorden van de liefdescoach af te sluiten: ,,Gun jezelf ruimte en tijd voor het vinden van liefde.”

En kijk in de tussentijd naar Medianeras, een film waarop waarschijnlijk zelfs de grootste liefdessceptici een beetje verliefd worden. En wie weet vind je Wally ook nog.

"The Internet brings me closer to the world, but further from life."
Martín
 • Gustavo Taretto
 • 2011
 • Javier Drolas, Pilar López de Ayala, Inés Efron
 • Comedy / Romance
 • 95 minuten
 • 1 oktober

Deze films werden ook geselecteerd door
Hanna Verboom

The Salt of the Earth

Geselecteerd door
Hanna Verboom

Per film

Huur per Film
€2,99 / €5,99
 • Net uit de bioscoop
 • Klassiekers al vanaf 2,99
 • Op thema geselecteerd
 • Gehuurde films zijn 48 uur te bekijken

Beschikbaar via web en app. Op tablet, desktop of mobiel.

Filmclub

Join the club!
€5,99 p/m
 • Altijd 10 films die je gezien moet hebben
 • Wekelijks nieuwe filmkeuzes
 • Introducties door Cinetree Curators
 • Exclusieve uitnodigingen & extra’s
 • Elk moment opzegbaar

Beschikbaar via web en app. Op tablet, desktop of mobiel.

Cinetree
in de media