Films van koninklijke allure

Door Laura Messina • 24 apr 2019

Welke films kijkt Willem-Alexander op zijn verjaardag? Valt onze Koninklijke Hoogheid voor een typisch kostuumdrama, een magische Wes Anderson-film of juist voor een bitterzoet, politiek liefdesverhaal? Wij waren zo vrij om zijn favoriete films op een rijtje te zetten.

1. Lady Macbeth: kostuumdrama in een verrassend jasje

Een ouderwets kostuumdrama in een wel heel verrassend jasje! Lady Macbeth is alles wat je niet verwacht, en meer. Regisseur William Oldroyd besloot om niet Shakespeare’s versie van Lady Macbeth te verfilmen, maar Lady Macbeth naar het boek van Nikolaj Leskov. De Lady Macbeth die we in deze film zien is de 17-jarige Katherine, die uitgehuwelijkt wordt aan de oudere Alexander. Gevangen in een liefdeloos huwelijk met een koude man wordt Katherine uiteindelijk tot waanzin gedreven. Dat dit kostuumdrama van koninklijk niveau is moge duidelijk zijn: de film won maar liefst achttien awards!

2. The King's Speech: goed voor vier koninklijke Oscars

Deze typische koninklijke film ligt ongetwijfeld in de DVD-kast aan Paleis Huis ten Bosch. The King’s Speech gaat over Koning George VI van het Verenigd Koninkrijk, die zijn spraakgebrek moest overwinnen om zelfverzekerd zijn plek op de troon te kunnen innemen. In de film volgen we Koning George VI (vertolkt door Colin Firth) in de aanloop naar zijn troon-overname en in zijn strijd om het stotteren te overwinnen. Met hoofdrollen van Helena Bonham Carter en Colin Firth kun je rekenen op geweldig acteerwerk. Ook de vier Oscars bevestigen nog maar eens dat The King’s Speech de moeite waard is!

3. Wuthering Heights: klassiek en van koninklijke allure

Het klassieke Wuthering Heights van Emile Brontë kennen we allemaal: een verboden liefde tussen de jonge Heathcliff en Catherine groeit uit tot een obsessie, met alle gevolgen van dien voor beide families. Een bekend en vaak opnieuw vertolkt verhaal, maar deze versie van regisseur Andrea Arnold (Fish Tank, American Honey) steekt met kop en schouders boven andere Wuthering Heights-verfilmingen uit. Een prachtig realistisch en tastbaar liefdesverhaal.

4. A United Kingdom: based on a true royal story...

In 1947 ontmoeten Seretse Khama, prins van Botswana, en de Londense kantoorbediende Ruth Williams (Rosamund Pike) elkaar. Ze voelen zich direct tot elkaar aangetrokken en al snel vraagt Seretse Ruth ten huwelijk, maar daar is hun omgeving niet blij mee. De Britse overheid, de regent van Botswana en beide families doen er alles aan om de relatie tegen te werken: beide partijen kunnen de verschillen in afkomst en huidskleur niet accepteren. In A United Kingdom volgen we de strijd van Seretse en Ruth: voor de liefde, politieke onafhankelijkheid en tegen apartheid. Gebaseerd op een waargebeurd (koninklijk) verhaal.

5. Moonrise Kingdom: ook geschikt voor Amalia

En tot slot een film waarvan de titel koninklijker klinkt dan de inhoud daadwerkelijk is, maar dit is er een die Willem-Alexander en de prinsesjes zeker kunnen waarderen: Moonrise Kingdom! In deze magische Wes Anderson-film gaan we op pad met de uiterst eigenwijze Suzy en Sam. De twee pubers zijn hun saaie leventjes helemaal zat en besluiten samen op boevenpad te gaan. En daar zijn de volwassenen het niet helemaal mee eens… Een heerlijk absurdistische feel good film om de verjaardag van de koning mee af te sluiten!

Beeld: ANP