A United Kingdom

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

“Behind every great man, stands a strong woman.” - en A United Kingdom is daar een uitstekend voorbeeld van.

Dirk van der Straaten deelt 'A United Kingdom'

Zo zoet als honing

Door Laura Messina

Zie jij een film graag eindigen met een happy end, of houd je juist van een open einde dat wringt of je tot nadenken aanzet? Persoonlijk ging ik vroeger áltijd voor een happy end: een film moest fijn worden afgesloten zodat ik er geen naar gevoel aan overhield en weer verder kon met mijn dagelijkse bezigheden. Inmiddels kan ik (gelukkig) juist ook de films met een open einde of iets minder vrolijke afloop waarderen. Want net als in het echte leven kunnen dingen simpelweg niet altijd goed gaan - en dat is misschien juist ook wel het mooie eraan. Hoe je omgaat met negatieve gebeurtenissen vormt je manier van denken en de manier waarop je in de toekomst met vergelijkbare situaties om zult gaan. En zonder negatieve ervaringen zou je de mooie dingen simpelweg niet zo kunnen waarderen als je nu wel kunt.

Maar wat nou als een waargebeurd verhaal écht een romantisch, haast zoetsappig happy end heeft? Want (kleine spoiler alert): dat is het geval bij Seretse Khama en Ruth Williams in A United Kingdom. Toen regisseur Amma Asante (Hidden Figures, Loving) voor het eerst het script voor deze film las, was haar reactie dan ook: is dit echt gebeurd? Zo ja, dan móéten we deze film maken. Zo niet, wordt het een onmogelijke opgave aangezien niemand het een geloofwaardig verhaal zal vinden. Een witte vrouw met een zwarte, intelligente en ook nog eens koninklijke man: je kunt zelf invullen hoe daarop gereageerd werd in een druilerig Londen in 1947. Andersom zat ook het volk van Bechuanaland (tegenwoordig Botswana) niet bepaald te wachten op een witte koningin. De Britse overheid, de regent van Botswana en beide families deden er alles aan om de relatie tussen Seretse en Ruth tegen te werken. Toch besloten ze samen naar Afrika te gaan en te vechten voor hun relatie. In A United Kingdom volgen we de strijd van Seretse en Ruth: niet alleen voor hun liefde, maar ook voor politieke onafhankelijk en tegen apartheid.

Dus, zoals curator Dirk van der Straaten zei: “heb je zin in een mooi, romantisch liefdesverhaal met een extra dosis suiker? Maar ook met de nodige diepgang en een interessant verhaal?” Dan zul je A United Kingdom zeker kunnen waarderen.

Must-see, omdat:

  • 1. Regisseur Amma Asante, zonder dat ze zich verliest, van een politiek verhaal een krachtig liefdesverhaal weet te maken.

  • 2. Het spel van de hoofdpersonen bijzonder goed is: Rosamund Pike (Gone Girl) en David Oyelowo (Selma, Nightingale) schitteren als twee sterke, interessante personages.

  • 3. Een interessante geschiedenisles verpakt in een zeer romantisch jasje: wat wil je nog meer?

“No man is free who is not master of himself.”

Seretse Khama (A United Kingdom)

Deze films werden ook geselecteerd door Dirk van der Straaten

Kauwboy

Ajami

No

Lebanon

The Salesman

Son of Saul

The Swedish Theory of Love

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.