12 Years a Slave

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

In 1865, pas 156 jaar geleden, werd slavernij officieel afgeschaft in heel Amerika. 12 Years A Slave is de verfilming van het gelijknamige biografische boek geschreven door Solomon Northup. In 1853 publiceerde Northup zijn memoires waarin hij de gruwelijke, ondenkbare situaties omschreef die hem de 12 jaar daarvoor waren aangedaan. Kijk, voel, huil en leer door deze prachtige, choquerende film.

Regisseur Safi Graauw over '12 Years a Slave'

Onbeschrijfelijk

Door Nikki Nilwik

Soms heb je van die films die je volledig sprakeloos maken, films die nog dagen in je hoofd blijven ronddwalen en waarvan je de drang krijgt om tegen iedereen te zeggen dat ze die film moeten zien. 12 Years A Slave is één van die films. De film won – niet schrikken – maar liefst 242 prijzen, waaronder drie Oscars en een Golden Globe. Niet gek dus dat we enorm trots zijn om dit meesterwerk eindelijk aan jullie te mogen tonen.

12 Years A Slave is de verfilming van het gelijknamige biografische boek geschreven door Solomon Northup. In 1853 publiceerde Northup zijn memoires waarin hij de gruwelijke, ondenkbare situaties omschreef die hem de 12 jaar daarvoor waren aangedaan. Northup’s verhaal begint in New York in 1841. Samen met zijn prachtige vrouw en twee kinderen leefde Northup hier een volwaardig bestaan als violist en vrij man. De slavernij was in New York namelijk al in 1799 afgeschaft – in tegenstelling tot vele andere Amerikaanse staten – en bovendien waren ook Solomon’s ouders beiden vrij. Kortom, officieel gezien mocht Solomon Northup niet verkocht worden als slaaf. Maar goed, als er één ding is dat we geleerd hebben, is het dat niks ten tijde van de slavernij echt eerlijk is gegaan. Ondanks zijn vrije status werd Solomon namelijk gekidnapt en als slaaf verkocht in Washington D.C., waar slavernij nog legaal was. Alleen en volledig gestript van al zijn waardigheid én menselijkheid, wordt Solomon verkocht en vanaf dat moment beginnen de 12 gruwelijke jaren die in beeld worden gebracht in 12 Years A Slave.

De wrede, mensonterende gebeurtenissen die Platt (zoals Northup wordt genoemd als slaaf) te wachten staan, zijn moeilijk met woorden te beschrijven. Vooral omdat je ze eigenlijk moet voelen met alles in je lichaam en dit kan alleen als je 12 Years a Slave bekijkt zonder al te veel te weten. Hierdoor word je namelijk overvallen door de bruutheid en dat is belangrijk bij deze film. 12 Years a Slave is geen normale ‘wegkijk’-film, het is een waargebeurd verhaal dat een van de moeilijkste en pijnlijkste thema’s van onze tijd bespreekt. Het is een film waarvan we met z’n allen – eigenlijk vooral de witte bevolking – zó veel kunnen leren en om die reden een film die je gezien moet hebben. Zeker na 2020, waarin de Black Lives Matter beweging een cruciale rol speelde (en nu nog speelt), mogen we niet meer teruggaan naar het negeren en ontwijken van ons verleden.

Ja, Steve McQueen’s 12 Years a Slave is zwaar, zeker zo aan het begin van een nieuw jaar. Maar de film is ook ijzersterk. Hij is cinematografisch fantastisch in elkaar gezet en barst van de getalenteerde acteurs die de sterren van de hemel spelen. Bovendien was 12 Years a Slave de eerste film geregisseerd en geproduceerd door een zwarte filmmaker die een Oscar won. Misschien dat deze doorbraak alleen al belangrijker was voor de filmwereld en de film zelf, dan alle andere prijzen bij elkaar. Laten we hopen dat 2021 een jaar wordt met nog veel meer zwarte filmmakers en acteurs in de schijnwerpers!

Must-see, omdat:

  • 1. De film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal; een verhaal waarvan de meesten van ons nog veel kunnen leren.

  • 2. 12 Years a Slave onmogelijk goed gemaakt is. Dat wordt alleen al bevestigd door de talloze internationale prijzen die de film won.

  • 3. Dit het speelfilmdebuut was voor actrice Lupita Nyong’o. Een beter debuut had ze zich niet kunnen wensen, want ze won meteen een Oscar voor haar rol als Patsy.

“I don't want to survive. I want to live.”

Solomon Northup  (12 Years a Slave)

Spreading great stories

  • Maandelijks 15 films & docu’s die je bijblijven

  • Geselecteerd en ingeleid door experts

  • 30% korting op huurfilms

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand