A Most Violent Year

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het is 1981: het meest gewelddadige jaar uit de geschiedenis van New York City. Abel Morales (Oscar Isaac) zit dankzij een grote schuld muurvast tussen de zaken- en onderwereld, maar hij weigert om zelf ook naar geweld te grijpen. Bloedstollend, psychologisch misdaaddrama over de keerzijde van the American dream.

Regisseur Michiel ten Horn over 'A Most Violent Year'

Welcome to Fear City

We kennen allemaal de verhalen over het New York van de jaren ‘70 en ‘80 wel. Geweld, corruptie, drugs- en wapenhandel waren aan de orde van de dag, en de lijn tussen de gewone wereld en de onderwereld leek steeds verder te vervagen. Sterker nog, de twee werelden raakten haast met elkaar verweven. Toeristen kregen zelfs een overlevingsgids mee van de NYPD om Fear City (zo noemden ze de stad) levend uit te komen. Het contrast had haast niet groter kunnen zijn met het New York van nu: in plaats van met armoede kampt de stad nu met rijkdom. Sinds 2005 heeft New York zelfs de laagste misdaadcijfers van de 25 grootste Amerikaanse steden. Of dat nou komt door nieuwe tactieken van de NYPD, een afname van cocaïnegebruik of door demografische veranderingen staat nog altijd ter discussie- maar feit is dat New York een stuk veiliger is geworden. En hoewel de huidige situatie zonder twijfel voor iedereen beter is, hebben de gewelddadige jaren ons ten minste één ding opgeleverd: héél veel filminspiratie. Voor misdaadklassiekers als The Godfather, Goodfellas en Taxi Driver maar ook voor nieuwere films als, natuurlijk, A Most Violent Year.

In A Most Violent Year staat immigrant Abel Morales voor één van de lastigste beslissingen uit zijn leven. Als transporteur van stookolie is het voor Abel bijna eenvoudiger om wel in illegale praktijken te vervallen dan niet, maar hij is vastbesloten om zijn integriteit te behouden. Dat wordt alleen steeds lastiger wanneer er aan alle kanten druk op hem wordt uitgevoerd…

A Most Violent Year is zonder twijfel een bloedstollende misdaadfilm, maar toch hoef je niet alleen maar schiet- en vechtpartijen te verwachten. Zoals we gewend zijn van regisseur J.C. Chandor (Margin Call) speelt de psychologische spanning namelijk een veel grotere rol dan het geweld en de misdaad zelf.
A Most Violent Year houdt je twee uur lang op het puntje van je stoel - is het niet vanwege de spanning, dan wel vanwege het fenomenale acteerwerk van Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis) en Jessica Chastain (The Tree of Life, Interstellar).

Must-see, omdat:

  • 1. Het een klassieke misdaadthriller is, maar dan met een good guy in de hoofdrol.

  • 2. A Most Violent Year door de National Board of Review (NBR) werd uitgeroepen tot Beste Film van 2014. Ook werd Oscar Isaac voor zijn rol als Abel bekroond tot Beste Acteur, en Jessica Chastain tot Beste Actrice in een bijrol.

  • 3. De New Yorkse jaren ‘80 sfeer voelbaar is in alles: van de kostuums en sets tot het camerawerk.

“When it feels scary to jump, that is exactly when you jump. Otherwise you end up staying in the same place your whole life, and that I can't do.”

Abel Morales (A Most Violent Year)

Deze film werd ook geselecteerd door Michiel ten Horn

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.