Margin Call

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een bloedstollende thriller over de kredietcrisis. Wat normaliter onaantastbare materie kruipt hier onder je huid.

Shakespeare in de 21e eeuw

Margin Call pakt een redelijk droog en ondoordringbaar onderwerp maar giet dit in de vorm van een grijpende thriller, welke wordt vertolkt door een cast waar je u tegen zegt. Tot op zekere hoogte deed The Big Short dit onlangs ook, maar verloor deze film zich vaak in de nogal guitige stijlgrepen om de boel behapbaar te maken. Margin Call is eleganter, soberder en directer – en daarmee des te meer intrigerend.

J.C. Chandor leverdeeen droomdebuut af met een absolute topcast en fantastisch script, aldus curator Joris Luijendijk. Deze zinderende thriller speelt zich af in een gereputeerde investeringsbank in Wall Street, waar de inzet van elke beslissing bijzonder hoog is. Wanneer de jonge financieel analist Peter Sullivan ontdekt dat zijn bank in slechte papieren dreigt te komen door een reeks barslechte investeringen, gaan de poppen aan het dansen. Al gauw blijkt dat de schuldigen zich op alle niveaus bevinden. Binnen een periode van 24 uur moeten ingrijpende financiële en morele beslissingen genomen worden die verregaande gevolgen zullen hebben voor de globale economie. In de benepen kantoorruimtes stijgt de temperatuur wanneer de bedrijfstop onderzoekt wat moet primeren: het eigenbelang of het algemeen belang.

Fascineert de financiële crisis en de achterliggende menselijke conditie jou ook? Stoorde jij je aan het ludieke karakter van The Big Short? Dan is Margin Call de film voor jou. Dit is een belangrijke film die bij teveel mensen ongezien is gebleven. Met geruchten dat we op een nieuwe crisis afstevenen met de vorige nog vers in het geheugen is dit een prangende film die uitnodigt gezien te worden.

Film in feiten

 • Ondanks de soliditeit van de film en sterrenast was dit het debuut van schrijver/regisser J.C. Chandor.

 • “John Tuld” (die in de film $86 miljoen binnenhaalde in 2007) is gebaseerd op twee echte personen: Dick Fuld (destijds CEO van Lehman Brothers) en John Thain (CEO van Merril Lynch). Zij verdienden in 2007 $4 miljoen en $83 miljoen, maar haalden tussen 2000-2007 zo’n $529 Miljoen dollar binnen.

 • J.C. Chandor had het idee voor de film al meer dan een jaar in zijn hoofd. Hij schreef het script naar eigen zeggen in vier dagen en schoot het in 17 dagen.

“There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat.”

John Tuld (Margin Call)

Deze film werd ook geselecteerd door Joris Luyendijk

A Separation

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand