After the Storm

Gevoelig en krachtig verhaal over familiebanden van de Japanse award-winnaar Kore-eda. Cannes-favoriet 2016!

Presentator Humberto Tan over 'After the Storm'

Na regen komt zonneschijn?

Door Corstiaan van Pelt

Hoe ga jij om met teleurstellingen in het leven? In After The Storm volgen we Ryota, die na het overlijden van zijn vader opnieuw in contact probeert te komen met zijn zoontje. Zijn ex vertelt hem echter dat hij zijn kind pas mag zien wanneer hij alimentatie betaald. Maar laat geld nu net het probleem zijn voor iemand die naast een slecht betaalde baan als privédetective, ook een gokverslaving heeft.

Van wie deze prachtige film is? Van de Japanse grootmeester Koreeda (‘Like Father, Like Son’, ‘Nobody Knows, I Wish’) die van zijn elfde speelfilm een intiem liefdesportret maakte waar verwachtingen en tekortkomingen een grote rol in spelen. Een film die geen harde waarheden uit weg gaat, maar altijd blijft geloven in de goedheid van de mens. Hoe erg de hoofdrolspeler Ryota het ook verpest, zijn bedoelingen zijn goed. Alleen komt hij maar niet tot bloei: hoewel hij ooit als groots schrijftalent op school bekend stond, dateert zijn laatste boekenprijs alweer van 15 jaar geleden. Bovendien is zijn vrouw bij hem weg, is hij verslaafd aan gokken én niet in staat om de alimentatie voor zijn zoontje te betalen.

Een verloren zaak zou je denken, toch? Ja. Totdat een aanstormende tyfoon het gebroken gezin bij elkaar brengt in het kleine flatje van Ryota’s moeder. Haar personage is de grote ster in deze film: met haar wijze en humoristische observaties houdt ze de moed erin. Hoe scheef de banden in haar familie ook zijn, ze gelooft dat er altijd een kans is dat de verloren gegane verbanden worden hersteld.

De mooie kant van een mislukking, dat is wat deze film je laat zien. Een film die zowel de ontzettende pijn als de onmetelijke liefde die mensen elkaar kunnen geven op een subtiele en poëtische manier in beeld brengt. Een gevoelig verhaal over een man die worstelt, maar dankzij de liefde niet opgeeft.

Must-see, omdat:

  • De gebrokenheid van een relatie op een hele intieme en liefdevolle manier verfilmd is.

  • Ryota’s oma geweldig droge en subtiele humor heeft waar je gegarandeerd van zult gaan lachen.

  • After The Storm vol wijsheid zit en altijd blijft geloven in de goedheid van de mens.

“You can’t find happiness, until you’ve let go of something.”

Yoshiko (After the Storm)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Carnage

The King's Speech

Neon Bull

Dear White People

Hotel Rwanda

La Vita è Bella

Broers