Bacalaureat

De 18-jarige Eliza heeft alles: lieve ouders, een leuk vriendje, een fijn huis en een goed stel hersenen. Daar komt echter verandering in wanneer zij, op de dag voor haar eindexamen, door een onbekende man wordt aangevallen en aangerand. Vader Romeo kijkt met lede ogen toe hoe haar resultaten achteruit hollen, en bedenkt een plan dat tegen al zijn principes indruist.

Acteur & filmmaker Jonas Smulders over 'Bacalaureat'

Je moet er wat voor over hebben

Door Bo Courant

We kennen ze allemaal wel: ouders die “het béste en móóiste in hun kinderen naar boven willen halen”. Die ‘de kids’ op 3-jarige leeftijd op de hockey zetten, die de oudste van zeven uit Nietzsche’s Unzeitgemässe Betrachtung voorlezen en die hun kind kóste wat het kost op het gymnasium willen krijgen. Of die kinderen daar zelf gelukkig van worden? Wij weten het niet. Maar wat we na het zien van Bacalaureat (internationale titel Graduation) wél weten, is dat er maar één dingetje nodig is om je hele goedbedoelde plan in het water te laten vallen. En daar sta je dan, met je goeie bedoelingen.

Romeo Aldea (Adrian Titieni) is een 49-jarige, Roemeense arts die samen met zijn vrouw Magda (Lia Bugnar) en hun dochter Eliza (Eliza Aldea) in een klein dorpje in Transsylvanië woont. Het huis waar ze wonen is warm en gezellig; een groot contrast met de grauwe, armoedige bedoening buiten. Dit is het arme Roemenië, zoveel is duidelijk. Pa en ma zijn dan ook niet bepaald trots op hun afkomst. Meerdere malen per dag maken zij dochter Eliza duidelijk dat er voor haar een veel betere toekomst is weggelegd. Ver weg, op een prestigieuze universiteit in Engeland. Weg van alle corruptie en criminaliteit, weg van de armoe en lelijkheid, weg van het moeizame leven dat zij zelf hebben gehad. Hoeft ze alleen nog maar even een negen te halen voor haar examens.

Die cijfers lijken niet bepaald een probleem te zijn. De 18-jarige tiener staat gemiddeld een negen punt vijf en is vástberaden haar examens met hetzelfde cijfer af te ronden. Dat moet ook wel; mocht ze namelijk met een negen eindigen, dan vliegt ze diezelfde zomer nog - met een riante beurs op zak - naar het fijne Engeland om aan Cambridge University te studeren. Niet zomaar een universiteit dus. Je zou dan ook verwachten dat de zenuwen de overhand zouden hebben bij Eliza, maar niets is minder waar. De tiener oogt kalm en ontspannen; bijna alsof ze er zin in heeft. Vader Romeo daarentegen is de spanning zelve. Met hart en ziel hoopt hij zijn dochter een betere toekomst te kunnen geven door haar naar Engeland te sturen, maar lijkt soms te vergeten dat Eliza ook gewoon ‘een meisje’ is. Een meisje met hobby’s, vriendjes, dromen. En wiens droom is dit eigenlijk?

Of Eliza nu wel of niet naar Cambridge wil, het examen zal ze maken. Maar de dag voordat de examens beginnen, gooit een plotselinge gebeurtenis roet in het eten. Op een parkeerplaats vlakbij school - waar Romeo zijn geliefde dochter nét heeft afgezet - wordt Eliza aangevallen en aangerand door een onbekende figuur. En waar alles tot dan toe relatief vlekkeloos leek te verlopen, moet Romeo nu alle zeilen bijzetten om zijn dochter te laten slagen. De keuzes die hij maakt om haar examens te redden, druisen tegen al zijn eigen principes in.

Bacalaureat is een film van ongekende en natuurlijke schoonheid. Dat klinkt misschien gek, met zo’n grauw en armoedig decor in Roemenië, maar het spel van deze drie acteurs (met name Adrian Titieni) en de rustige enscenering maken van Bacalaureat een steengoede, intelligente en overtuigende film.

Must-see, omdat:

  • 1. Bacalaureat er in 2016 (naast andere prijzen) vandoor ging met de prijs voor Beste Film op het filmfestival van Cannes. Could it get any better?

  • 2. Regisseur Cristian Mungiu zijn vinger met feilloze precisie op de zere plekken weet te leggen. Daarmee is Bacalaureat - naast een bijzondere goede en meeslepende film - een stil protest tegen de corrupte samenleving in Roemenië.

  • 3. De chemie tussen Adrian Titieni en Maria Dragus ronduit betoverend is. Beiden spelen hun rol met verve, maar vooral Titieni ontroert als goedwillende en onhandige vader.

“Some important steps in life depend on small things."

Romeo Aldea (Bacalaureat)