Carol

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In Carol reizen we af naar het New York van de jaren vijftig, waar de piepjonge Thérèse als een blok valt voor de charmante (veel oudere) Carol. Maar het is 1952: homoseksualiteit is nog verboden in Amerika. Een beeldschone film die je achterlaat met pijn in het hart.

Deze film is samen met Les Choristes en Home for Christmas onderdeel van de Cinetree top 3 best bekeken kerstfilms aller tijden.
Filmprogrammeur Anne Lammers deelt 'Carol'

Liefde, pijn en hoop in het prachtige (Christmas) Carol

Door Bo Courant

Het had een ochtend in De Bijenkorf kunnen zijn: een moeder op zoek naar een kerstcadeau voor haar dochter, een verkoopster op de speelgoedafdeling van het warenhuis. Niets bijzonders. Of toch wel?

Het is kerstmis 1952. De welvarende Carol Aird (Cate Blanchett) struint met adembenemende elegantie de speelgoedafdeling af. Wanneer haar blik die van de beeldschone Therese Belivet (Rooney Mara) ontmoet, verandert alles. Het is liefde op het eerste gezicht, al zal de introverte Therese dat waarschijnlijk nooit toegeven. De oudere Carol, duidelijk ervaren op dit gebied, laat middels een list haar handschoenen en telefoonnummer achter zodat zij gelegenheid voor een eerste afspraakje creëert. Tussen de vrouwen ontstaat een intieme, allesoverheersende liefde. Maar het is 1952: homoseksualiteit is nog verboden in Amerika.

Carol is een verfilming van The Price of Salt, een roman die Patricia Highsmith in 1951 onder een pseudoniem uitbracht. Dat was niet zomaar; het boek gaat namelijk expliciet over een lesbische relatie en loopt ook nog eens ‘goed’ af. En dat lag nogal gevoelig in het Amerika van de jaren vijftig. Precies die gevoeligheid moest regisseur Todd Haynes (Far from Heaven) op geloofwaardige wijze over zien te brengen, en dat bleek best een uitdagende klus te zijn. Toch is het Haynes gelukt om deze onomstreden liefde op schitterende wijze neer te zetten. Middels trage, voorzichtige beelden wordt je meegezogen in een rollercoaster van emoties, en vaak is het net of je er zelf bij bent. De verwarring van Therese, de eenzaamheid van Carol, de onwennigheid tussen beide vrouwen, maar vooral de gelukzalige liefde: alles is even invoelbaar.

Carol is zo’n film die aangrijpt vanaf het eerste moment. Het spel van Blanchett en Rooney is van een hoger niveau, en de chemie tussen de actrices is werkelijk betoverend. Beide vrouwen spelen hun rol met verve: realistisch, klein en ingehouden. Hoewel vooral Rooney er met de prijzen vandoor ging (o.a. de prijs voor Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes), doen de actrices absoluut niet voor elkaar onder. Niet voor niets werd Carol genomineerd voor meer dan 200 awards, waarvan de film er uiteindelijk met 76 vandoor ging. Carol is schrijnend, romantisch en beeldschoon, en laat je achter met pijn in het hart. Eén van de mooiste films die we in tijden hebben gezien.

Must-see, omdat:

  • 1. Iedere film met Cate Blanchett, Rooney Mara en Sarah Paulson een feestje is, maar Carol absoluut de kroon spant. Zelden zagen we een film waarin zó goed gespeeld wordt.

  • 2. Carol genomineerd werd voor maar liefst 244 prijzen, waaronder zes (!) Oscars en vijf Golden Globes. Uiteindelijk ging de film er met 76 prijzen vandoor, en mochten zowel Rooney Mara als Todd Haynes een Gouden Palm in ontvangst nemen.

  • 3. Deze film een staande ovatie kreeg van maar liefst tien minuten tijdens de internationale filmpremiere op het filmfestival in Cannes.

“Please believe that I would do anything to see you happy. So, I do the only thing I can... I release you.”

Carol (Carol)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Lammers

Caro Diario

Good Luck to You, Leo Grande

Joyland

The Quiet Girl

The Last Bus

The Post

L’immensità

Silver Haze

The Inspection

C'mon C'mon

Nostalgia

No Bears

The Whale

M'n Beessie en Ik

Let It Be Morning

L'Innocent

Mirai

Tom of Finland

Les Plus Belles Années d’Une Vie

First Cow

Quand on a 17 ans

Bulbul Can Sing

Tre Piani

We Are Who We Are: aflevering 1

We Are Who We Are: aflevering 6

We Are Who We Are: aflevering 3

We Are Who We Are: aflevering 8

We Are Who We Are: aflevering 7

We Are Who We Are: aflevering 4

We Are Who We Are: aflevering 5

We Are Who We Are: aflevering 2

Buddy

Les Plages d'Agnès

Le meraviglie

Song to Song

Bienvenue chez les Ch'tis

Tous les soleils

Sieranevada

Wuthering Heights

De Laatste Dagen van Emma Blank

Mektoub, My Love: Canto Uno

Lean on Pete

Manifesto

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.