Cold Case Hammarskjöld

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Opzienbarende documentaire waarin regisseur en enfant terrible Mads Brügger (The Ambassador) samen met privédetective Göran Bjorkdahl het mysterie rond de dood van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld probeert te ontrafelen. Hun speurtocht leidt hen naar iets dat veel groter is dan de moord op een VN-topman.

Movies that Matter filmprogrammeur Maarten Stoltz over 'Cold Case Hammarskjöld'

Ongeluk of moordcomplot?

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. De Zweedse Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee impopulair gemaakt bij de koloniale westerse grootmachten. De crash leidde tot een van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis.

Meer dan vijftig jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger op onderzoek uit om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case. Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam? Gekleed in een wit safariuniform zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privédetective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit echter op veel verzet en gesloten deuren en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-topman…

Must-see, omdat:

  • 1. De film onder andere prijzen won op het Sundance Film Festival, het Movies that Matter Festival en het One World Human Rights Festival.

  • 2. Het een spannende documentaire is die een echte zaak volgt en een fijne lijn toont tussen complottheorie en werkelijkheid.

  • 3. Hammarskjöld postuum de Nobelprijs voor Vrede voor het ‘versterken van de VN’ ontving.

“This could either be the world's biggest murder mystery or the world's most idiotic conspiracy theory.”

Anne Gruwez

Deze film werd ook geselecteerd door Maarten Stoltz

Collective

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.