Corpus Christi

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Wanneer Daniel wordt vrijgelaten uit de jeugdgevangenis, heeft hij maar één doel voor ogen: priester worden. Zelfs als dat inhoudt dat hij een heel dorp moet bedriegen en zich voor moet doen als officieel erkende priester. Wat niet weet wat niet deert, toch? Corpus Christi werd losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal en zal je mede hierdoor (en dankzij de fantastische beelden en ijzersterk acteerwerk) versteld doen staan.

Programma-, film- & radiomaker Nellie Benner over 'Corpus Christi'

Must-see, omdat:

  • 1. De film genomineerd werd voor een Oscar en ook nog eens 54 andere prijzen in ontvangst mocht nemen.

  • 2. Corpus Christi een van de filmische hoogtepunten was van 2019!

  • 3. De film losjes gebaseerd is op een waargebeurd verhaal dat je aan het denken zet over veel vraagstukken die je eerder voor lief nam.

Een duivels dilemma

De Poolse ex-delinquent Daniel (Bartosz Bielenia) is 20 wanneer hij wordt vrijgelaten uit de jeugdgevangenis. Daar staat hij dan op straat, zonder enige eigendommen, maar wel met een droom: priester worden. In de gevangenis kwam hij in aanraking met God en daardoor wil hij zijn vroegere, rebelse identiteit graag aan de kant zetten voor een nieuw leven binnen de kerk. Echter blijkt het officiële priesterschap helaas niet te zijn weggelegd voor iemand met een strafblad en wordt Daniel ‘gedwongen’ zijn doel op een niet zo conventionele manier te bereiken. Wanneer hij toevallig langs een dorp in nood komt, bedenkt hij zich geen twee keer en besluit hij zich voor te doen als hun nieuwe priester. Vanaf dat moment is de 20-jarige Daniel priester van een kleine Poolse gemeenschap. Met preken gekopieerd van andere predikanten en het internet, weet Daniel in eerste instantie iedereen uit het dorp (en de kijker absoluut ook) voor zich te winnen. Maar wanneer hij samen met leeftijdsgenoot Eliza de waarheid achter een tragisch auto-ongeval - dat het hele dorp heeft getraumatiseerd - probeert te ontrafelen, stapelen de problemen voor Daniel zich op.

Je weet wat ze zeggen; drie keer is scheepsrecht, en scheepsrecht is deze derde knaller van regisseur Jan Komasa zeker. Met 54 internationale prijzen en een Oscarnominatie op zak mag Corpus Christi zich scharen onder het rijtje beste films van 2019 – en zijn wij bij Cinetree erg trots om deze film te mogen vertonen. Corpus Christi is namelijk bijna absurd sterk. De acteurs, de beelden, de humor en subtiele kritiek op het instituut kerk; deze film weet alles tot in de puntjes uit te werken en dat maakt het kijken van Corpus Christi een puur genot.

Het verhaal heeft regisseur Jan Komasa trouwens niet uit zijn duim gezogen; de film werd losjes gebaseerd op een artikel van journalist (en scenarist van Corpus Christi) Mateusz Pacewicz. Hoe ongeloofwaardig het ook lijkt, blijkbaar is er dus écht iemand geweest die zich heeft voorgedaan als priester en ermee weg kwam, net zoals Daniel dat doet in Corpus Christi. Onheilig en schandelijk, zullen sommigen denken. Maar wat nou als deze ‘bedrieger priester’ het eigenlijk veel beter doet dan zijn wél officiële voorganger? Een duivels dilemma - dat is het zeker, maar wel een duivels dilemma dat zorgt voor een goddelijk goede film.

Geschreven door Nikki Nilwik

“Doesn't matter where you're coming from. All that matters is where you're going.”

Daniel (Corpus Christi)

Deze films werden ook geselecteerd door Nellie Benner

Undine

5x2

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.