De Van Waveren Tapes

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Filmmaker Wim van der Aar ontdekt een doos vol audiotapes op de markt aan het Waterlooplein. Het blijkt een intrigerende collectie privé-opnamen te zijn van de jongste zoon van een invloedrijke Nederlandse familie..

Cinetree Staff deelt 'De Van Waveren Tapes'

Luisterend Ontluisterend

Stel je voor: je struint een rommelmarkt af en ziet een doos vol audiobanden staan. Je neemt ze mee naar huis, legt ze op de spoel en luistert. Na enig gekraak komt er een heldere stem ter ore “Met Van Waveren” en een telefoongesprek ontvouwt zich waarin er problemen lijken te spelen. Je legt nog een band op, en nog een, en nog een: eindeloze telefoongesprekken vanuit dezelfde man die langzamerhand als puzzelstukjes beginnen uit te kristalliseren. Wie was deze man? Waarom nam hij al zijn telefoongesprekken op? Waar is hij nu? Is hij nog in leven?

In 2014 ging er een ware rage door podcast-land: Serial. Hierin ploos Amerikaanse radiomaker Sarah Koenig een ‘cold-case’ uit rondom de moord op een tienermeisje. Ze had veelvuldig contact met diens charmante en welbespraakte ex-vriend, haalde testimonials van vrienden en lokale autoriteiten en vervlocht dit alles met haar eigen bespiegelingen in een podcastreeks van twaalf afleveringen. De zaak was specifiek en indringend, maar de menselijkheid van het alles, de portretten van individuen en de manier waarop wij met elkaar communiceren, dat is wat men in de ban van Serial hield. De Van Waveren Tapes voelt bijna als een soort Nederlandse Serial, weliswaar mét beeld en zónder moord, maar wel dezelfde aaneenschakeling van uit het leven gegrepen stemmen die vanuit het niets opdoemen, waarbij je al luisterend probeert te duiden hoe iemand in elkaar steekt, wat er is voorgevallen en waar het heen zal gaan.

Hoewel Wim van der Aar’s eigen voice-over nogal knullig lijkt tegenover het intrigerende stemgeluid van Van Waveren (zo beheerst qua uitspraak, geformuleerde volzinnen maar altijd met een onderlaag van ingehouden frustratie die al dan niet openbreekt) heeft hij als regisseur een weergaloos portreit uitgestippeld als audiovisuele reis. Guido van Waveren heeft waarschijnlijk geen makkelijk leven gehad, en zelf-documentatie is zijn manier van zich naar buiten proberen te klauwen. De sfeerbeelden die van der Aar eromheen legt zijn prachtig, maar bijtijds zul je alleen de rijke kleuren van de contrastrijke filmbeelden als blur tegen de achtergrond zien omdat je met de ondertitels meeleest om het gesprek dat je luistert beter te doorgronden. Met elk stuk tape dat wordt ontspoeld wordt een nieuw deel van Guido van Waveren’s leven ontrafeld. De Van Waveren Tapes is veelal een film om te luisteren, en hoe.

Film in feiten

 • Regisseur van der Aar wilde eerst een familiekroniek uitstippelen aan de hand van het materiaal, maar besloot zich te focussen op Guido van Waveren, de man die alle opnames maakte.

 • De familie Van Waveren was een invloedrijke familie. Huisvrienden waren onder andere Godfried Bomans en Carl Jung. Lange tijd bestond er in New York de Ann & Erlo Van Waveren Foundation, een beurs voor Jungiaanse Psychologie.

 • Guido van Waveren (1944-2006) maakte meer dan zestig uur aan geluidsopnamen. Het materiaal bestaat uit telefoongesprekken en dagboekachtige monologen.

 • Tijdens het maken van de film heeft de regisseur niet geweten hoe zijn hoofdpersoon eruit zag.

“Ik denk dat het beste is weer naar Amsterdam gaan.. en daar tegen de lamp lopen.”

Guido van Waveren (De Van Waveren Tapes)

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand