Été 85

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Voor de zestienjarige Alexis staat de zomer van 1985 in het teken van de allesoverheersende liefde tussen hem en de oudere, wereldwijze David. Het geluk blijkt echter, zoals we inmiddels vaker hebben gezien, van korte duur… Laat je volledig meeslepen door Été 85: de perfect broeierige, nostalgische Franse zomerfilm.

Cinetree deelt 'Été 85'

De liefde van je leven of toch van je dromen?

Door Michelle Broer

David gaat dood. Nee, dat is geen spoiler; in de eerste minuten van Été 85 onthult Alexis zelf dat zijn mysterieuze vriend het einde van de film niet zal halen. Met deze opening valt het verhaal met de deur in huis. De levendige sfeer van de film wordt omringd door een deken van eindigheid. Elke glimlach, zonnestraal en dans wordt achtervolgd door de schaduwen van David’s uiteindelijke einde.

Toch weet Été 85 beslist geen typische tragedie te worden. Naast een film over de dood is het verhaal van Alexis en David juist een ode aan de euforie van het leven. Tijdens de zomer van 1985 valt de zestienjarige Alexis na een wat ongelukkige ontmoeting als een blok voor de eigenzinnige David. David’s zelfvertrouwen en avontuurlijke aard helpen Alex om uit de verlegenheid te treden en op zoek te gaan naar zichzelf. Terwijl Alexis’ fascinatie met de dood David juist weer helpt om het overlijden van zijn vader te verwerken. Ze zijn een perfecte match.

Met behulp van een aanstekelijke dosis jaren ‘80 nostalgie slaagt Été 85 er in om je volledig mee te slepen in de romance van de twee tieners. Wat volgt is een aaneenschakeling van zwoele zomerse momenten en uitbundige ongegeneerde liefde. Samen dobberen Alexis en David, licht deinend over de golven, in elkaars armen door de zomer heen. Natuurlijk zijn er obstakels die hun weg naar geluk proberen te versperren; de Franse samenleving in de jaren ‘80 was nu eenmaal nog niet klaar voor een gepassioneerde liefde tussen twee jongens. Maar uiteindelijk zijn het hun eigen oneffenheden die de perfecte bubbel zo nu en dan doen doorbreken.

Uiteindelijk is de relatie die beide jongens hebben met de dood, dat wat hen wakker schudt uit de droom waarin ze ronddobberen. Wanneer het echte leven met volle vaart op ze afkomst, weten ze ineens niet meer of ze op elkaar kunnen steunen. En dan is het uiterste nodig om de ware aard van hun gevoelens bloot te leggen.

Regisseur François Ozon neemt je mee langs alle ups en downs in de overweldigende romance tussen Alexis en David. Of je nu samen met Alexis uit de zee wordt gered door een knappe vreemdeling, of langzaam verdwijnt in David’s ogen op de dansvloer. Terwijl je over de golven van deze gebeurtenissen vaart is Été 85 voorbij voor je er erg in hebt. En dan kun je niet anders dan de film weer van vooraf aanzetten en opnieuw in de zwoele, zomerse droom te verdwijnen...

Must-see, omdat:

  • 1. Été 85 werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes.

  • 2. Een film die ons even meeneemt naar een zwoele zomer, midden in de sferische jaren ‘80, misschien wel precies is wat we op dit moment nodig hebben.

  • 3. Het gevoel dat zo’n eerste liefde allesomvattend is, voor iedereen herkenbaar is – en dat is heerlijk om even naar terug te gaan!

“Why waste time? We're all mortals.”

David (Été 85)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.