Gli anni più belli

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Gli anni più belli geeft een kijkje in de roerige Italiaanse levens van Giulio, Gemma, Paolo en Riccardo. In 40 jaar vriendschap zie je hoe hun verschillende keuzes zorgen voor hartstochtelijke ontmoetingen en onverwachte reünies. Een film vol passie en emoties, die laat zien dat je het leven niet altijd zelf in de hand hebt.

Filmkenner Max Terpstra over 'Gli Anni Più Belli'

De mooiste jaren

Door Vera Baur

Gli Anni Più Belli vertelt het verhaal van Giulio, Paolo, Riccardo en Gemma; vier beste vrienden die gedurende veertig jaar het begrip van vriendschap herdefiniëren. Wanneer Riccardo in 1982 in het bijzijn van Giulio en Paolo wordt neergeschoten, ontstaat er tussen de drie mannen een hechte band. Kort daarna sluit Gemma zich aan bij de groep als Paolo’s ride-or-die vriendinnetje - en dat blijkt het begin van een bijzondere vriendschap. De daaropvolgende jaren verlopen niet zonder slag of stoot. Verraad, verdriet, overspel en vooral veel koppigheid drijven de vier keer op keer uiteen. Aan weerszijden van de samenleving moeten de vrienden de obstakels van het leven, zowel samen als alleen, zien te overwinnen.

De personages komen tot leven in hun relatie tot elkaar. Dit is kenmerkend voor regisseur Gabriele Muccino, die bekend staat om zijn persoonlijke en karaktergedreven films. Zijn Italiaanse films beamen het klassieke beeld van het land en diens inwoners; niet alleen worden de idyllische boomgaarden en smalle Romeinse steegjes dromerig in beeld gebracht, ook de Italiaanse passie spat van het scherm af. Wanneer ze niet schreeuwen, stormen ze weg en wanneer ze niet trouwen, bedriegen ze elkaar. De turbulente levens van de vrienden houden je stevig vast, komedie na tragedie. Muccino gunt zijn personages dan ook geen moment rust. Of het nu gaat om een reünie van een bij elkaar geraapte familie (A casa tutti bene), of de ontspoorde vriendengroep van Gli anni più belli, Muccino verzekert zijn publiek een marathon van emoties.

Gli anni più belli is zowel een film over vriendschap als over ouder worden. Eigenschappen als verantwoordelijkheid en zelfreflectie slijten er bij de vier vrienden maar langzaam in. Zullen zij ooit leren om hun worstelingen met ouderdom niet op elkaar af te reageren maar simpelweg te accepteren? De ontevredenheid over hun levens is zowel het anker wat ze doet zinken als de drijfveer om door te gaan. De film laat je af en toe afvragen of je een vriendschap als deze moet nastreven, of juist uit de weg moet gaan... Want vrienden die bij elkaar de diepste dalen en hoogste pieken teweegbrengen, moeten wel echte vrienden zijn. Toch?

Must-see, omdat:

  • 1. Van de uitbundige bruiloften en oneindige flessen wijn tot heftige protesten en gepassioneerde dialogen - je waant je even helemaal in het zonnige zuiden dankzij Gli Anni Più Belli.

  • 2. Giulio, Gemma, Paolo en Riccardo waanzinnig goed worden gespeeld. De vriendengroep heeft een geweldig gevoel voor humor, de chemie is haast voelbaar en vooral Gemma geeft haar rol een prachtig rauw randje.

  • 3. Naast alle thema’s die deze film rijk is - loyaliteit, protest, ouderschap en opgroeien - is dit vooral een film over het leven. Door de totaal verschillende levensstijlen van de vier vrienden zie je dat het lot een heleboel verschillende wendingen kan nemen.

“Let's toast to the things that make us feel good!”

Gemma (Gli Anni Pi Belli)

Deze films werden ook geselecteerd door Max Terpstra

Il Divo

Vice

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.