God Only Knows

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Hoe help je iemand die psychisch ziek is? Thomas is in de veertig, heeft een burn-out, last van psychoses én is suïcidaal. Zijn twee zussen proberen hem, zo goed als het kan, te helpen. Indrukwekkende film over verdriet, blijdschap en onvoorwaardelijke liefde. God Only Knows is een grote winnaar van het Nederlands Film Festival van vorig jaar. Genomineerd voor vier Gouden Kalveren, nam er één mee naar huis.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'God Only Knows'

Niet met of zonder elkaar

Door Nikki Nilwik

Liefde tussen gezinsleden is speciaal en moeizaam, maar kent altijd iets onoverwinnelijks. Vooral de relatie tussen broers en zussen heeft veel hoogte- en dieptepunten; hij kan op wonderbaarlijke wijze, binnen enkele seconden omschakelen van ‘ik houd zoveel van jou’ naar ‘ik hoef je nooit meer te zien’. Dit gebeurde al toen we jong waren en ons speelgoed niet wilden delen, maar naar mate we ouder worden blijkt het nog steeds erg moeilijk om van deze trekjes af te komen. De indrukwekkende film God Only Knows verbeeldt deze uitputtende, soms hartverscheurende, maar mooie relatie tussen broers en zussen als geen ander.

Broer Thomas (Marcel Musters) heeft een burn-out, is depressief en kan zichzelf zo verschrikkelijk verliezen in complottheorieën dat hij uit wanhoop in een koude gracht springt. Gelukkig heeft hij zijn zussen om hem te helpen, jammer alleen dat zij beiden een volledig andere voorstelling hebben van deze hulp. Prototype humanist Doris (Elsie de Brauw) is het liefst iedere seconde van de dag bij Thomas om hem in de gaten te houden en – zoals zus Hannah het noemt – te pamperen. Terwijl Hannah (Monic Hendrickx) zelf tevergeefs blijft verwijzen naar professionele hulp, vooral omdat zij haar hele leven niet aan de kant wil en kan schuiven voor haar psychotische broertje. Een gezellige sfeer is logischerwijs dus ver te zoeken in het ouderlijk huis, waar een groot deel van de film zich afspeelt.

Verwijten, verdriet, angsten, maar ook onvoorwaardelijke liefde en blijdschap; alles komt voor in de prachtige film God Only Knows. Kwetsbare scènes worden slim afgewisseld met passief-agressieve telefoongesprekken en emotionele brieven uit het verleden laten ons een glimp opvangen van de overheersende liefde die duidelijk nog bestaat tussen dit spraakmakende trio. Behalve de mooie, doordringende dialogen en oude herinneringen, geven ook de christelijke verwijzingen een diepere laag aan de relatie tussen Thomas, Hannah en Doris. Want ook zij zijn, net als een groot deel van de rest van de Nederlandse bevolking, opgegroeid met christelijke ideeën van naastenliefde, zelfopoffering en rechtvaardigheid. Maar in hoeverre zijn deze toepasbaar op het dagelijkse leven? En wanneer kan je iemand niet meer helpen? God Only Knows is een herkenbare, mooie en humoristische tragikomedie die velen aan het denken zal zetten. Geen wonder dat Mijke de Jong’s prachtige film voor 4 Gouden Kalveren genomineerd werd en er zelfs een mee naar huis mocht nemen!

Must-see, omdat:

 • 1. Marcel Musters een Gouden Kalf won voor zijn acteerprestatie in God Only Knows. Daarnaast werden ook Elsie de Brauw en Monic Hendrickx genomineerd voor deze award. Het acteerwerk alleen al is dus zeker een reden om de film te kijken!

 • 2. De haat-liefde verhouding tussen de broer en zussen herkenbaar zal zijn voor veel mensen.

 • 3. Mijke de Jong een geweldige regisseur is die hiervoor al indrukwekkende films, zoals Layla M., maakte.

“Someone has got to do the dirty job.”

Doris (God Only Knows)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

Un Amour Impossible

Knight of Cups

The Hundred-Foot Journey

Monk

Ma vie de Courgette

Dolfje Weerwolfje

Hors Normes

School Life

That Sugar Film

Florence Foster Jenkins

Dirty God

Life Itself

Green Book

The Red Turtle

Slumdog Millionaire

170 Hz

Once

The Selfish Giant

Still Alice

A Late Quartet

De rouille et d'os

Mandela: Long Walk to Freedom

Young@Heart

Virgin Mountain

Jusqu'à la garde

I, Daniel Blake

Dheepan

L'Odyssée

Turist

Human

Life, Animated

A Bigger Splash

The Party

American Hustle

Doof Kind

So Help Me God

Captain Fantastic

La Grande Bellezza

Suffragette

45 years

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand