God Only Knows

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Realistisch familieportret van twee zussen en hun broer, ijzersterk vertolkt door Monic Hendrickx, Elsie de Brauw en Marcel Musters. De drie zitten elk in hun eigen (rouw)proces en ervaren daarbij allerlei contrasterende gevoelens en gedachten. Het Gouden Kalf-winnende God Only Knows is een indrukwekkende film over verdriet, blijdschap en onvoorwaardelijke liefde.

Schrijfster & journaliste Tatjana Almuli over 'God Only Knows'

Niet met of zonder elkaar

Door Nikki Nilwik

Liefde tussen gezinsleden is speciaal en moeizaam, maar kent altijd iets onoverwinnelijks. Vooral de relatie tussen broers en zussen heeft veel hoogte- en dieptepunten; hij kan op wonderbaarlijke wijze, binnen enkele seconden omschakelen van ‘ik houd zoveel van jou’ naar ‘ik hoef je nooit meer te zien’. Dit gebeurde al toen we jong waren en ons speelgoed niet wilden delen, maar naar mate we ouder worden blijkt het nog steeds erg moeilijk om van deze trekjes af te komen. De indrukwekkende film God Only Knows verbeeldt deze uitputtende, soms hartverscheurende, maar mooie relatie tussen broers en zussen als geen ander.

Broer Thomas (Marcel Musters) heeft een burn-out, is depressief en kan zichzelf zo verschrikkelijk verliezen in complottheorieën dat hij uit wanhoop in een koude gracht springt. Gelukkig heeft hij zijn zussen om hem te helpen, jammer alleen dat zij beiden een volledig andere voorstelling hebben van deze hulp. Prototype humanist Doris (Elsie de Brauw) is het liefst iedere seconde van de dag bij Thomas om hem in de gaten te houden en – zoals zus Hannah het noemt – te pamperen. Terwijl Hannah (Monic Hendrickx) zelf tevergeefs blijft verwijzen naar professionele hulp, vooral omdat zij haar hele leven niet aan de kant wil en kan schuiven voor haar psychotische broertje. Een gezellige sfeer is logischerwijs dus ver te zoeken in het ouderlijk huis, waar een groot deel van de film zich afspeelt.

Verwijten, verdriet, angsten, maar ook onvoorwaardelijke liefde en blijdschap; alles komt voor in de prachtige film God Only Knows. Kwetsbare scènes worden slim afgewisseld met passief-agressieve telefoongesprekken en emotionele brieven uit het verleden laten ons een glimp opvangen van de overheersende liefde die duidelijk nog bestaat tussen dit spraakmakende trio. Behalve de mooie, doordringende dialogen en oude herinneringen, geven ook de christelijke verwijzingen een diepere laag aan de relatie tussen Thomas, Hannah en Doris. Want ook zij zijn, net als een groot deel van de rest van de Nederlandse bevolking, opgegroeid met christelijke ideeën van naastenliefde, zelfopoffering en rechtvaardigheid. Maar in hoeverre zijn deze toepasbaar op het dagelijkse leven? En wanneer kan je iemand niet meer helpen? God Only Knows is een herkenbare, mooie en humoristische tragikomedie die velen aan het denken zal zetten. Geen wonder dat Mijke de Jong’s prachtige film voor 4 Gouden Kalveren genomineerd werd en er zelfs een mee naar huis mocht nemen!

Must-see, omdat:

  • 1. Marcel Musters een Gouden Kalf won voor zijn acteerprestatie in God Only Knows. Daarnaast werden ook Elsie de Brauw en Monic Hendrickx genomineerd voor deze award. Het acteerwerk alleen al is dus zeker een reden om de film te kijken!

  • 2. De haat-liefde verhouding tussen de broer en zussen herkenbaar zal zijn voor veel mensen.

  • 3. Mijke de Jong een geweldige regisseur is die hiervoor al indrukwekkende films, zoals Layla M., maakte.

“Someone has got to do the dirty job.”

Doris (God Only Knows)

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

Grief is love in a heavy coat

Fat Front

Cobain

The Broken Circle Breakdown

On Chesil Beach

Kapsalon Romy

50/50

Sweet Thing

Ask Dr. Ruth

What Maisie Knew

Y’aura t-il de la neige à Noël?

Rocks

Frida

Dirty God

A Single Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.