Goldie

De 18-jarige Goldie (Slick Woods) heeft één doel voor ogen: popster worden. Ze is ervan overtuigd dat alleen op die manier haar problemen zullen verdwijnen en ze voor haar twee kleine zusjes kan zorgen - hulp van haar verslaafde moeder of foute vriendjes hoeft ze niet te verwachten.

Movies that Matter filmprogrammeur Maarten Stoltz over 'Goldie'

Goldie is een ster... nou ja, misschien nog niet helemaal, maar in ieder geval is ze dat wel in de ogen van haar jonge zusjes Sherrie en Supreme. Als het aan hen ligt, duurt het niet heel lang voordat de rest van de wereld haar kent. Goldie wacht alleen nog op haar kans op een doorbraak.

In de tussentijd is het haar missie haar zusjes uit handen van de overheidsinstanties te houden. Hun moeder is opgepakt en de meisjes zijn minderjarig, waardoor ze eigenlijk uit huis geplaatst moeten worden. Maar dat is voor Goldie geen optie. Met de vele obstakels op haar pad is het voor de ambitieuze tiener niet makkelijk om haar dromen te verwezenlijken, maar ze weigert op te geven. Een film vol kracht, attitude en optimisme, die tegelijk een realistisch beeld schetst van de rauwe werkelijkheid van kansarme kinderen in achterstandswijken in de Verenigde Staten.

Film in feiten

  • 1. Goldie is de eerste internationale film van regisseur Sam de Jong, die we kennen van Prins (2015).

  • 2. Veel van wat Slick Woods zelf meemaakte in haar jeugd, is verwerkt in Goldie. Zo werd haar moeder ook opgepakt toen Woods nog maar zes jaar oud was, en leefde ze zelf tien jaar lang op straat.

  • 3. Net als bij Prins wilde Sam de Jong voor Goldie samenwerken met deels professionele acteurs en deels debutanten uit de buurt waarin gefilmd wordt. Ook voor Slick Woods was dit haar eerste filmrol.

“I'll figure it out.”

Goldie (Goldie)