Hemel

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een promiscue jonge vrouw worstelt met haar emoties wanneer de belangrijkste man in haar leven, haar vader, een vaste relatie krijgt.

Filmjournalist Hans Beerekamp deelt 'Hemel'

Beeldig Debuut

Hans Beerekamp geeft een bijna tegenstrijdige aanprijzing van Hemel: het lijkt een onderzoek van de leegheid van het bestaan, maar ondertussen is het fijn om naar te kijken. Dit doet denken aan de films van Sofia Coppola. Maar ook Polak zelf meent er geen zwaardere betekenis aan te willen geven. Wat ze wel wil: een mooi portret neerzetten.

Hemel is het speelfilmdebuut van Sacha Polak, die nadien furore zou maken in het Nederlands filmlandschap met films als Nieuwe Tieten, en onlangs Zurich. Met Hemel zette ze een sterk punt, vol tegenstrijdigheden, omsloten door prachtige beeldvoering.

Want Hannah Hoekstra, dietitelfiguur Hemel vertolkt, zet een persoon neer die kwetsbaar, irritant, aantrekkelijk en afstotelijk tegelijk is. Is ze nu vrijgevochten, of beschadigd? Haar relatie met haar vader levert daarin geen heldere antwoorden. Daarbij viel ook velen het prachtige camerawerk op, Polak’s gevoel voor detail en nuance in spel en beeld. Op deze manier blijft de film intrigerend, een beeldig debuut.

Film in feiten

  • Kwam rond dezelfde tijd uit als Steve McQueen’s ‘Shame’, en werd gezien als diens vrouwelijke tegenhanger.

  • Polak baseerde de beeldtaal ten dele op ‘Reprise’ van Joachim Trier.

  • De film borduurt voort op Polak’s korte film ‘Drang’, waarin een meisje seksuele fantasieën met haar spiegelbeeld bespreekt.

“Als een man jou zo niet goed vindt, dan is hij niet geschikt voor jou.”

Gijs (Hemel)

Deze film werd ook geselecteerd door Hans Beerekamp

Der Siebente Kontinent

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.