La Pazza Gioia

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Als een soort Italiaanse Thelma & Louise trekken Beatrice en Donatella in La Pazza Gioia door het prachtige Toscane. De twee vrouwen, recent ontsnapt uit een mentale inrichting, laten een spoor van chaos en hilariteiten achter zich en vormen een onvoorwaardelijke vriendschap. Dit komische Italiaanse drama neemt je mee langs elk klein geluksmomentje in hun tragische verhalen en laat je hart daarna niet meer los.

Cinetree favorite: La Pazza Gioia

Gestoord gelukkig

Door Michelle Broer

Onder de warme Italiaanse zon loopt een prachtige vrouw met een parasol over haar schouder een landgoed op. Ze draagt zichzelf met zelfvertrouwen en resolutie. Ze lijkt volledig in haar element wanneer ze een druk busje instapt en vertelt waar ze naartoe wil. Tot ze halsoverkop uit de wagen wordt getrokken en duidelijk wordt dat ze ons allemaal voor de gek heeft gehouden.

Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi), hoofdpersoon van La Pazza Gioia, is namelijk opgenomen in een instelling voor mentale gezondheidszorg, al zou ze het zelf eerder gevangenschap noemen. Om haar verblijf draagzaam te maken, besluit ze een vriendin te zoeken in de recent gearriveerde Donatella (Micaela Ramazzotti). Samen vormen ze een komisch gezicht; de warrige en narcistische Beatrice praat de oren van Donatella’s hoofd, die zelf rustig en ongeïnteresseerd haar schouders blijft ophalen. Ondanks hun vele verschillen trekken de twee snel naar elkaar toe, waarna ze halsoverkop besluiten te ontsnappen - met alle hilarische en dramatische gevolgen van dien.

Als een soort Italiaanse Thelma & Louise trekken Beatrice en Donatella in La Pazza Gioia door de straten van Toscane. Terwijl ze op de hielen worden gezeten door hun verzorgers verkeren ze regelmatig in onmogelijke situaties. Ze laten een serie van gestolen auto’s, gratis dineetjes en onaangekondigde bezoeken achter zich. Hoewel deze luchtige chaos de voorgrond van de film inneemt, worden er ook veel gevoelige onderwerpen besproken. De film laat zien dat de stempel van ‘gek’ vaak als excuus wordt gebruikt om iemands menselijkheid bij het vuil te zetten. Beatrice en Donatella bewijzen dat mensen met een mentale stoornis juist kunnen overspoelen van pure oprechtheid; men hoeft alleen maar de moeite te doen om ze te begrijpen.

Zo springt La Pazza Gioia plotseling van momenten van puur geluk en vrijheid naar emotionele interacties tussen de twee vriendinnen. Zo besluiten ze samen Donatella’s verloren zoon Elia op te zoeken, maar al snel blijken moeder en zoon terecht vervreemd te zijn geraakt. De weg naar acceptatie van dit tragische lot vraagt veel van beide vrouwen. Waarbij ze uiteindelijk dankbaar zijn voor elkaars steun en liefde, hoe gek de ander ook is. De opleving van deze onvoorwaardelijke vriendschap in het prachtige Italië maakt La Pazza Gioia het perfecte gezelschap voor een warme zomeravond.

Must-see, omdat:

 • 1. La Pazza Gioia een prachtige liefdesbrief is aan de kracht van vrouwelijke vriendschappen.

 • 2. De afwisseling van komische en tragische momenten als perfecte metafoor werkt voor de gemoedstoestanden van de hoofdpersonen.

 • 3. De film je meeneemt naar de mooiste plek op aarde; het zomerse Toscane.

“Happiness is found in beautiful places, nice tablecloths, good wine and kind people.”

Beatrice (La Pazza Gioia)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

La Danseuse

Gunda

Deux Frères

I, Tonya

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

My Foolish Heart

The Leisure Seeker

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand